ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα απόνερα της κρίσης είναι μπροστά μας: Αύξηση στα καρδιαγγειακά νοσήματα 5 χρόνια μετά την ύφεση

Εάν πολλοί πίστεψαν ή εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση είναι γελασμένοι, διότι τα απόνερα της τρομακτικής ύφεσης που βιώσαμε όλοι μας, είναι δίπλα μας, ή για την ακρίβεια μπροστά μας. Αυτό τουλάχιστον τονίζουν οι καθηγητές οικονομικών της υγείας και οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι αναμένουν εκτίναξη των καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών παθήσεων, 4 ή 5 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης.

Τα απόνερα της κρίσης είναι μπροστά μας: Αύξηση στα καρδιαγγειακά νοσήματα 5 χρόνια μετά την ύφεση

Από την άλλη πλευρά όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, το να μειωθούν τόσο δραματικά οι δαπάνες για την υγεία έχει ως αποτέλεσμα, να παγώσει η πρόληψη και να σταματήσουν ως εκ τούτου από τους πολίτες, βασικές εξετάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προλάβουν εγκαίρως κάποια ασθένεια. Επομένως, κόβοντας τόσα πολλά σήμερα, ίσως αύριο να τα πληρώσουμε στο πολλαπλάσιο.

Η πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» με επικεφαλής τον βουλευτή Β΄Αθήνας κ. Οδυσσέα Βουδούρη παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει αύριο Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Η υγεία στα χρόνια της κρίσης» σε έναν χώρο συμβολικό, συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (στους Αμπελόκηπους - Λ. Αλεξάνδρας 196).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης, «η Κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια το ακραίο νεοφιλελεύθερο δόγμα που επιτάσσει κατάργηση του κοινωνικού κράτους, μεταφορά όλου του συστήματος υγείας στον εμπορικό ιδιωτικό τομέα και παροχή υπηρεσιών υγείας άμεσα πληρωτέες από τον ασθενή. Η νεοφιλελεύθερη αυτή επέλαση αφενός έχει επιφέρει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και αφετέρου εκθεμελιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μια νέα κυβέρνηση, την οποία πιστεύουμε ότι θα έχει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, θα μπορέσει να ανταποκριθεί και πως;

Αυτά τα ερωτήματα θέτει η πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» με την οργάνωση της εκδήλωσης-διαβούλευσης, με θέμα:«Υγεία στα χρόνια της Κρίσης»
Στην συζήτηση θα εκτεθούν τα βασικά διαχρονικά προβλήματα του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, με έμφαση στα προβλήματα που επιδεινώνονται σε περίοδο κρίσης, και θα γίνει αναφορά στην πορεία του ΕΣΥ.

Από το πάρτι της σπατάλης και της διαφθοράς στην υγεία που ζήσαμε όλοι μέχρι το 2009 τονίζει ο κ. Βουδούρης, περάσαμε στην άλλη πλευρά, της απόλυτης ανέχειας, των δραματικών περικοπών, με αποτέλεσμα να απειληθεί η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών. Στόχος της κυβέρνησης, αναφέρει ο κ. Βουδούρης, δεν είναι η θεραπεία του ΕΣΥ που έτσι και αλλιώς νοσεί, αλλά η η κατάργησή του με αφορμή την παθογένεια που δημιούργησαν ακριβώς αυτοί που σήμερα την καταγγέλλουν.

Η Κοινωνία Πρώτα, ισχυρίζεται με επιχειρήματα και αποδείξεις ότι στα χρόνια της κρίσης μπορεί και πρέπει να υπάρχει υγεία για όλους τους Έλληνες. Οι απαιτούμενες αλλαγές στην υγεία και την περίθαλψη δεν αφορούν μόνο τους ειδικούς αλλά αφορούν κάθε πολίτη και επομένως ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει από αυτούς και γι αυτούς.

Διαβάστε ακόμη:

Περιοδεία ΠΙΣ: Ποιοτική περίθαλψη σε όλους, κίνδυνος από ελλείψεις προσωπικού

Η υγεία και πάλι στα κάγκελα - Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοεμβρίου

Γιατροί Αχαϊας: Έτσι θα καταπολεμήσουμε το φακελάκι στο χειρουργείο