ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Η Ελλάδα οργανώνεται έστω και νωχελικά - όλο το βάρος στις πύλες εισόδου της χώρας

Και ενώ το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ετοιμάζεται να εκδώσει νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες όσον αφορά στα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν στις ΗΠΑ αφού φρόντισαν ασθενείς με Έμπολα σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, στην Ελλάδα το σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί και να επιδείξει ετοιμότητα με αργά μάλλον βήματα.

Έμπολα: Η Ελλάδα οργανώνεται έστω και νωχελικά - όλο το βάρος στις πύλες εισόδου της χώρας

Βεβαίως η Ελλάδα δεν είχε προηγούμενη εμπειρία από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, ωστόσο είναι νωπές ακόμη οι μνήμες με άλλες κρίσεις δημόσιας υγείας, όπως ο Sars, ή η γρίπη των πτηνών και όπως σε κάθε μεγάλη υγειονομική κρίση, αυτό που θα πρέπει να ακολουθείται με απόλυτη ευλάβεια, είναι οι κανόνες και τα πρωτόκολλα που θέτουν οι επιστήμονες.

Διότι όπως αναφέρουν συχνά οι Λοιμωξιολόγοι, δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε κρούσμα Έμπολα, και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα, ψυχραιμία, ετοιμότητα και κυρίως ενωτικό πνεύμα από όλους τους υγειονομικούς φορείς. Οι πύλες εισόδου δε της χώρας, και οι υγειονομικοί που βρίσκονται εκεί, θα σηκώσουν όλο το βάρος αρχικά της διαχείρισης, ύποπτου κρούσματος.

Μόλις χθες, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ενημέρωσε ότι το υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές και τον Π.Ο.Υ. για το θέμα του Έμπολα, ενώ συμμετέχει στις εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες και την εμπειρία από τη διαχείριση της επιδημίας, όπως και των κρουσμάτων.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ανακοίνωση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας κυρίας Χριστίνας Παπανικολάου, ολοκληρώθηκε η έκδοση και έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή των επικαιροποιημένων εγκυκλίων προς τις συναρμόδιες αρχές και φορείς για την ενίσχυση της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε είσοδο ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος Ebola.

Οι εγκύκλιοι αυτοί, αφορούν:

- Στις επικαιροποιημένες οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών Ebola στα ελληνικά νοσοκομεία, Κ.Υ, Μονάδες ΠΕΔΥ και λοιπές Μονάδες Υγείας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

- Στην χρήση «κάρτας επιβάτη» για τις εκτός Sengen πτήσεις αεροπορικών εταιρειών με ενδιάμεσους σταθμούς στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

- Στην ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας των λιμένων της χώρας για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola.

Τα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά αλλά και όλες οι Μονάδες Υγείας, θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκπαιδευθούν κατάλληλα- αφού ορίσουν προηγουμένως την αρμόδια Επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα- και ήδη στο κομμάτι αυτό, υπάρχει μία δυστοκία.

Αύριο Τετάρτη εξάλλου, έχει προγραμματιστεί μία Εκπαιδευτική Ημερίδα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην οποία θα συμμετέχουν το Υγειονομικό προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, καθώς και προσωπικό από τους μεγαλύτερους λιμένες και αερολιμένες της χώρας και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση. Με την κίνηση αυτή γίνεται σαφές, ότι όλο το βάρος εκτός από τα νοσκομεία και το ΕΚΑΒ, πέφτει στις πύλες εισόδου - αεροδρόμια και λιμάνια- και οι υγειονομικοί φορείς που βρίσκονται εκεί θα πρέπει να αντιδράσουν με απόλυτη ψυχραιμία και τεχνογνωσία.

Πάντως οι επιστήμονες επιμένουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα, μία Επιτροπή, υπό την ομπρέλα της οποίας θα τεθεί το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης του ιού Έμπολα ώστε οι αρμόδιοι φορείς, να εργάζονται απρόσκοπτα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπολα: Η Ελλάδα μέλος του Συντονιστικού Κέντρου Επείγουσας Ανταπόκρισης

Έμπολα: Σε καραντίνα Αμερικανοί στρατιώτες στην Ιταλία, που επέστρεψαν από την Δυτ. Αφρική

Έμπολα: Αργό και ανοργάνωτο το σύστημα στην Ελλάδα, επείγουσα ανάγκη για δημιουργία Επιτροπής