ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Το σύστημα μετρά σήμερα τα αντανακλαστικά του με την άσκηση στην ΕΣΔΥ

Με στόχο να διαπιστωθούν τα αντανακλαστικά του συστήματος αναφορικά με την ετοιμότητα και την εγρήγορση σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος Έμπολα, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί μία θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στα γραφεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Έμπολα: Το σύστημα μετρά σήμερα τα αντανακλαστικά του με την άσκηση στην ΕΣΔΥ

Στην εξάσκηση, αναμένεται να συμμετάσχουν το Υγειονομικό προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, καθώς και προσωπικό από τους μεγαλύτερους λιμένες και αερολιμένες της χώρας. Φυσικά παρόντες θα είναι ακόμη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, οι επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ, καθηγητές Επιδημιολογίας και Λοιμωξιολογίας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το παρών να δώσει και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Οικαθηγητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζουν με έμφαση ότι το βάρος της ετοιμότητας, πρέπει να δοθεί στις πύλες εισόδου, λιμάνια και αεροδρόμια και εκεί ακριβώς είναι που θα αξιοποιηθεί το προσωπικό των 30 υγειονομικών που θα προσλάβει το υπουργείο Υγείας. Οι ίδιοι καθηγητές αναφέρουν ακόμη, ότι δεν αποκλείεται να έρθει ύποπτο κρούσμα και στην χώρα μας και για τον λόγο αυτό, εκτός από την γνώση και την ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη ψυχραιμία, ώστε οι υγειονομικοί υπεύθυνοι, να αντιδράσουν σωστά και όχι με πανικό. Γενικότερα ο πανικός θεωρείται πως είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε οποιαδήποτε υγειονομική κρίση.

Σε περίπτωση λοιπόν που ενσκήψει τυχόν ύποπτο κρούσμα σε πύλη εισόδου, ο αρμόδιος υπεύθυνος υγειονομικός, θα πρέπει να ενημερώσει το ΕΚΑΒ το οποίο στην συνέχεια θα παραλάβει το περιστατικό για να το κατευθύνει πιθανότατα στο νοσοκομείο Σωτηρία- το οποίο διαθέτει και ΜΕΘ. Στο Αμαλία Φλέμιγκ θα οδηγηθεί το περιστατικό, το οποίο θεωρείται χαμηλής υποψίας, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, μετά την αλλαγή του σχεδιασμού στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Όμως μπορεί οι σχετικές εγκύκλιοι για τις πύλες εισόδου να έχουν εκδοθεί, ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες στις οποίες πράγματι το σύστημα εμφανίζει αργοπορία και νωχελικότητα. Μιλάμε κυρίως για τα νοσοκομεία, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν και αυτά σε ασκήσεις ετοιμότητας και θα πρέπει να ορίσουν την αρμόδια ομάδα (3 με 7 άτομα) που θα είναι υπεύθυνη αποκλειστικά με το ύποπτο κρούσμα Έμπολα.

Εν τω μεταξύ όσον αφορά τα κινήσεις της κάθε χώρας διεθνώς, αναφορικά με την ετοιμότητα και την υγειονομική θωράκιση, τα πράγματα όπως όλα δείχνουν αγριεύουν. Ήδη το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέες επιπρόσθετες κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά στα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν στις ΗΠΑ, αφού φρόντισαν ασθενείς με Έμπολα σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των εμπειρογνωμόνων της υγείας και των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται η Αυστραλία, επειδή απαγόρευσε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για όσους προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη πλούσια χώρα που κλείνει την πόρτα της στην περιοχή. Η Αυστραλία δεν έχει καταγράψει κάποιο κρούσμα του Έμπολα παρότι έχει σημάνει επανειλημμένα συναγερμός στη χώρα και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ αντιστέκεται μέχρι στιγμής σε συχνά αιτήματα να στείλει ιατρικό προσωπικό επί του πεδίου για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας.

Δεν μένει παρά να δούμε πως θα αντιδράσει η Ελλάδα, όταν και εάν χτυπήσει κάποιο ύποπτο περιστατικό.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπολα: Η Ελλάδα οργανώνεται έστω και νωχελικά - όλο το βάρος στις πύλες εισόδου της χώρας

Έμπολα: Η Ελλάδα μέλος του Συντονιστικού Κέντρου Επείγουσας Ανταπόκρισης

Έμπολα: Σε καραντίνα Αμερικανοί στρατιώτες στην Ιταλία, που επέστρεψαν από την Δυτ. Αφρική

Έμπολα: Αργό και ανοργάνωτο το σύστημα στην Ελλάδα, επείγουσα ανάγκη για δημιουργία Επιτροπής

Διαδραστικός χάρτης με όλα τα κρούσματα Έμπολα παγκοσμίως