ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιδιωτικές Κλινικές: Τιμωρείται ένας υγιής κλάδος με τα κριτήρια ανταγωνισμού

Την δυσφορία τους για το γεγονός ότι σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ορίζει κριτήρια τα οποία βαφτίζει «ποιοτικά» και ουσιαστικά τιμωρεί έναν ολόκληρο κλάδο ο οποίος είναι υγιής, απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων και αντιστέκεται επενδύοντας, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών.

Ιδιωτικές Κλινικές: Τιμωρείται ένας υγιής κλάδος με τα κριτήρια ανταγωνισμού

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) κ. Γρηγόρης Σαραφιανός με αφορμή το σύστημα βαθμολόγησης και τα κριτήρια ανταγωνισμού που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης. Εμείς παλεύουμε να επιβιώσουμε τονίζει ο κ. Σαραφιανός στην δύσκολη αυτή συγκυρία, επενδύουμε και δεν απολύουμε και ο υπουργός, το μόνο που θα καταφέρει με την υπουργική αυτή απόφαση, είναι να τιμωρήσει τον κλάδο με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές κλινικές.

Από τις 150 με 160 ιδιωτικές κλινικές (μέλη της ΠΕΙΚ και του ΣΕΚ- Συνέδριο Ιδιωτικών Κλινικών) μόνο οι 50 έχουν ΜΕΘ στην Ελλάδα. Και για να διατηρείς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πρέπει να έχεις 100 κλίνες, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ.

Αναφορικά με το πλαφόν ανά πάροχο, ο κ. Σαραφιανός υπογραμμίζει ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό από την επομένη της ανακοίνωσης και το μόνο σίγουρο σήμερα, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη εκκαθαρισμένα τιμολόγια. Για την ακρίβεια, συνεχίζει, από τότε που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ (2012) δεν υπάρχει καμία εκκαθαρισμένη δαπάνη. Το πλαφόν ανά πάροχο σημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, ωστόσο οι έλεγχοι συνεχίζονται. Οι ελεγκτικές εταιρείες θα τελειώσουν το έργο τους σύντομα μεν, αλλά θα υπάρξουν ενστάσεις, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν αρκετά, ίσως μέχρι την αρχή του νέου έτους.

Οι εκπρόσωποι επίσης του κλάδου, αναφέρουν ότι ένα ακόμη τιμωρητικό χαράτσι για τις κλινικές, το οποίο μπλοκάρει την βιωσιμότητά τους, είναι το clawback και το rebate, με τα οποία οι κλινικές θα επιβαρυνθούν κατά 45% στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Και ύστερα η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη και επενδύσεις. Άραγε έτσι θα έρθουν; αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών παρόχων υγείας;

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης: Με σύστημα βαθμολόγησης τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές