ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ασφαλιστικό: Έκρηξη ΕΟΠΥΥ & ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Σπυρόπουλου με φόντο 3 εκατ. ανασφάλιστους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου περί σύνδεσης ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές υγείας είναι μια ανάλγητη και μνημονιακή πρόταση.

Ασφαλιστικό: Έκρηξη ΕΟΠΥΥ & ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Σπυρόπουλου με φόντο 3 εκατ. ανασφάλιστους

Έρχεται δε και... σκάει τη χειρότερη στιγμή, όταν η παρατεταμένη εξάχρονη ύφεση όχι μόνο έχει διαλύσει τις δομές υγείας και πρόνοιας αλλά ταυτόχρονα έχει καταλύσει όλες τις σταθερές που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος για την κοινωνική ασφάλιση. Επιπλέον, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι ο κ. Σπυρόπουλος προχωρά σε μια τέτοια τοποθέτηση την ώρα που το πλέον σοβαρό θέμα στην Ελλάδα σήμερα είναι οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια περίπου, μια τεράστια υγειονομική βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους. Τα 3 αυτά εκατομμύρια είναι άνθρωποι που είτε είναι εντελώς ανασφάλιστοι είτε δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Τι ακριβώς λοιπόν θέλει να πει ο κ. Σπυρόπουλος;

Αξίζει δε αναφέρουμε ότι δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τότε που οι επικεφαλής δύο Ιδρυμάτων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ μίλησαν για μια μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού ζητήματος.

Ειδικότερα, οι κ.κ. Ξενοφών Βεργίνης και Κων. Παπαθανασίου μιλώντας για το «Ασφαλιστικό Σύστημα - Σημερινή Κατάσταση - Αίτια, προοπτικές, προτάσεις» το Σάββατο, στο πλαίσιο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της υγείας», αναφέρθηκαν στην ανάγκη επανασχεδιασμού του ασφαλιστικού συστήματος, μετά από εξαντλητικό διάλογο με την κοινωνία για τον καλό των πολιτών αλλά και της οικονομίας,

Όπως επεσήμαναν, είναι ανάγκη η ανάπτυξη και ανάκαμψη της χώρας να μας βρει με ένα νέο σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, ενιαίο και συμπαγές, με βασικά του χαρακτηριστικά στην βάση του, περισσότερες εισπράξεις και λιγότερες δαπάνες.

Αντίθετοι με τον Σπυρόπουλο ΕΟΠΥΥ και ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι στην πρόταση Σπυρόπουλου αντέδρασαν σφοδρότατα, μεταξύ άλλων, τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κοντός δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση, ενώ, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Διοικητή του ΙΚΑ, επισημαίνει ότι βρίσκονται εκτός της πολιτικής στόχευσης του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας, ότι «όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ κατατείνουν τα τελευταία χρόνια στην εξασφάλιση της πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για εκείνους οι οποίοι την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, αναφέρει σχετικά:

«Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τις δηλώσεις Σπυρόπουλου περί παροχών υγείας ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση και οι υπάλληλοι της πρώτα διαλύουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και τις δημόσιες δομές υγείας και μετά εκβιάζουν και ετοιμάζουν το έδαφος για πλήρη επικράτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για να έχουν αξιοπρεπείς παροχές υγείας αυτοί που έχουν να πληρώσουν.

Την ίδια στιγμή που φτωχοποιούν την κοινωνία και εκτοξεύουν την ανεργία και την υποαπασχόληση στα ύψη, έρχονται να αποκλείσουν ουσιαστικά τους φτωχούς, τους άνεργους και τους ανασφάλιστους από την δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ , όπως εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι σαφής. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό -έως μηδενισμό για άνεργους ανασφάλιστους και ειδικές κατηγορίες- της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Με τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του λαού μας να απαλλαγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμη:

Ανάγκη για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με περισσότερες εισπράξεις & λιγότερες δαπάνες

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι γιατροί για ασφαλιστικό και σύνταξη