ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ευαγγελισμός: Ανεπαρκείς απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα

Ανεπαρκείς απαντήσεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση «μπαλώνουν» αντί να λύνουν τα οξυμένα προβλήματα του Ευαγγελισμού, έδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου στο Σωματείο των εργαζομένων (ΣΕΝΕ), μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 25 Νοεμβρίου.

Ευαγγελισμός: Ανεπαρκείς απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα

Εκτός από τα γενικά αιτήματα του κλάδου που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό και το μισθολόγιο των εργαζομένων στα νοσοκομεία, το ΣΕΝΕ ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς η «εγκληματική» έλλειψη υγειονομικών και διοικητικών στον Ευαγγελισμό έχει οδηγήσει σε «αφόρητη» εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων. Συνέπεια των ελλείψεων είναι να οφείλονται ρεπό ακόμα και από το 2004 (!), την απρόσκοπτη χορήγηση των οποίων ζητά, επίσης, το Σωματείο. Σκοπός είναι «να μπορούμε να νοσηλεύουμε με ασφάλεια και να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας τους ασθενείς μας», τονίζει η ανακοίνωση του ΣΕΝΕ.

Η διοίκηση του Ευαγγελισμού, κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, παραδέχτηκε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού, όμως τόνισε ότι το νοσοκομείο «πρέπει να λειτουργήσει έστω και έτσι», δήλωσε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας.

Σε κάποιους χώρους οι ελλείψεις χτυπούν «κόκκινο», λέει ο κ. Σιώρας, όπως σε διοικητικούς, νοσηλευτές και παρασκευαστές. Χαρακτηριστικό είναι ότι άτομα από το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας του νοσοκομείου κάνουν δουλειά διοικητικών, μεταφορέων και κλιβανιστών!

Σε σχέση με τις ελλείψεις προσωπικού και τη στελέχωση των νέων χειρουργείων, η διοίκηση αρκέστηκε στο να πει ότι θα επιστρέψουν 22 άτομα, οι αποσπάσεις των οποίων λήγουν σύντομα, ενώ άλλες 50 αποσπάσεις αναμένεται να ανακληθούν. Επίσης, από τις προκηρύξεις θέσεων που έχει ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, 100 προορίζονται για τον Ευαγγελισμό. Οι δεσμεύσεις αυτές, σημείωσε η διοίκηση, επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, για τις προσλήψεις των 100 υγειονομικών που έχουν ανακοινωθεί, η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, σχολιάζει ο κ. Σιώρας, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για την υλοποίηση της ανάκλησης των 50 αποσπάσεων. Κατά τα άλλα, οι 6μηνες παρατάσεις της θητείας τραυματιοφορέων και επικουρικών γιατρών και οι εργαζόμενοι με voucher 7μηνης διάρκειας, δεν λύνουν ουσιαστικά τα προβλήματα.

Το Σωματείο έθεσε επίσης το μείζον πρόβλημα του ανεπαρκούς προϋπολογισμού του Ευαγγελισμού. Η διοίκηση δήλωσε ότι μέχρι τις 10 Δεκέμβρη θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση με 22 εκατ. ευρώ, ποσό που χρειάζεται το νοσοκομείο μέχρι το τέλος του έτους. Τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας δεν επαρκεί για τις λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχώς έκτακτες επιχορηγήσεις. Μέχρι αυτές να δοθούν, όμως, σοβεί ο κίνδυνος ελλείψεων φαρμάκων και ιατρικών υλικών, όπως καθετήρες ή στεντ. Για το 2015 ο προϋπολογισμός του Ευαγγελισμού θα υποστεί περαιτέρω μείωση της τάξεως του 10%, οξύνοντας το πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου.

Η μόνη, ίσως, θετική εξέλιξη στη συνάντηση με τη διοίκηση, ήταν η δέσμευση ότι θα ξεκινήσει η χορήγηση των οφειλόμενων ρεπό του προσωπικού από νυχτερινά, ακόμα και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τη μη χορήγηση των ρεπό έχουν πληγεί κυρίως οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι εργαζόμενοι με κυκλικό ωράριο.

Αναφορικά με τις αξιολογήσεις του προσωπικού, η διοίκηση εμφανίστηκε να μην πιέζει για το θέμα, το οποίο έχει δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων και αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Τέλος, το ΣΕΝΕ καλεί υγειονομικούς και διοικητικούς να πάρουν μέρος στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου, καθώς και τους ασθενείς και τους συνοδούς τους να σταθούν στο πλευρό τους, για να διεκδικήσουν δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Υγεία.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΑΒ: Η αφορμή της παραίτησης (που δεν έγινε τελικά αποδεκτή) ευκαιρία για σοβαρές παρεμβάσεις πριν να είναι αργά

ΠΙΣ: Και οι γιατροί στην απεργία της Πέμπτης, με σύνθημα όχι στην απαξίωση του ΕΣΥ και στην πολιτική περικοπών