ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι τεράστιες ελλείψεις υλικών στο ΕΣΥ, το Παρατηρητήριο Τιμών & η ισχνή πρόοδος της Ιταλικής Προεδρίας

Είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν τα νοσοκομεία της χώρας με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Ο μειωμένος δε προϋπολογισμός για το 2015 δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία, τόσο στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και στους ασθενείς.

Οι τεράστιες ελλείψεις υλικών στο ΕΣΥ, το Παρατηρητήριο Τιμών & η ισχνή πρόοδος της Ιταλικής Προεδρίας

Συγκεκριμένα ενώ το 2014 ο προϋπολογισμός για το ΕΣΥ ήταν 1,611 δις ευρώ, το 2015 το ποσό μειώνεται στο 1,450 δις ευρώ. Επομένως, δεν είναι να απορεί κανείς που οι ελλείψεις έχουν χτυπήσει την πόρτα όλων σχεδόν των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε βασικά υλικά.

Αυτό καταθέτει ευθέως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) κ. Παύλος Αρναούτης, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που υπάρχει. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το Παρατηρητήριο Τιμών, εμφανίζει τεράστιες ελλείψεις προϊόντων με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα νέας τεχνολογίας αλλά και οι προμηθευτές να μην εξοφλούνται στις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τους.

Την ίδια ώρα, καμία πρόοδος δεν φαίνεται να σημειώνεται από την Ιταλική Προεδρία στο θέμα της αναθεώρησης των οδηγιών για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα και τα In vitro Διαγνωστικά, όπως προέκυψε από το Συμβούλιο του EPSCO ( Employment, Social Policy, Health and Consumers) που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ούτε και η Λετονική Προεδρεία φαίνεται ότι θα δώσει κάποια σημάδια προόδου στο θέμα αυτό.

Όπως εξηγεί στο onmed ο κ. Παύλος Αρναούτης, οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον Κανονισμό γιατί θέλουν και Κεντρικό Μηχανισμό ελέγχου που μοιραία θα καθυστερεί την είσοδο στην αγορά νέων και σωτήριων – για τον ασθενή- προϊόντων. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση στη νέα τεχνολογία και, όπως είναι λογικό, τα κόστη από περιττές συχνά νοσηλείες αλλά και απαρχαιωμένο υλικό να είναι αυξημένα.

Την ίδια ώρα μία μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, και για την επαναχρησιμοποίηση προιόντων όπως stents, τακτική με την οποία συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, ωστόσο υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγα, η αποστείρωση των εν λόγω υλικών, θα πρέπει να γίνεται σε ειδικούς χώρους και όχι στα νοσοκομεία, προκειμένου οι ασθενείς να είναι απόλυτα ασφαλείς, τονίζει ο κ. Αρναούτης. Να σημειώσουμε ότι η επαναχρησιμοποίηση γίνεται σε άλλες χώρες, αυτό βοηθά στην συγκράτηση των δαπανών υγείας, ωστόσο στις χώρες αυτές υπάρχει αυστηρό Κανονιστικό Πλαίσιο και έλεγχος των διαδικασιών που ακολουθούνται για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς τελικού προιόντος.

Για την ιστορία να πούμε, ότι η έκθεση προόδου κάνει μια επισκόπηση της κατάστασης των συζητήσεων που έγιναν για την αναθεώρηση των οδηγιών για τα Ι/Π και IVD, στο πλαίσιο του Συμβουλίου και τα επιτεύγματα της Προεδρίας. Παρά τη φιλοδοξία της Ιταλικής Προεδρίας, δεν ήταν επιτυχής όσον αφορά τον καθορισμό της θέσης του Συμβουλίου. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί υπό την επερχόμενη Προεδρία της Λετονίας, εκτιμά ο κ. Αρναούτης και συνεχίζει:

«Στην έκθεσή της, η ιταλική Προεδρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι αντιπροσωπίες έχουν γενικές επιφυλάξεις για όλες τις προτάσεις που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής και ότι μέχρι το τέλος της θητείας της, η Ιταλική Προεδρία θα συντάξει ένα κείμενο αναφοράς που θα χρησιμεύσει ως βάση για τη συνέχιση της συζήτησης υπό την προεδρία της Λετονίας.

Να σημειωθεί ότι το θέμα, απασχόλησε τις εργασίες του Συμβουλίου Υγείας (EPSCO Health) την 1η Δεκεμβρίου.

Στο νομοθετικό πεδίο συζητήθηκε η πρόοδος των εργασιών σχετικά με τις προτάσεις Κανονισμών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και in vitro διαγνωστικά προϊόντα, οι οποίες αποσκοπούν στην ταχεία είσοδο καινοτόμων προϊόντων στην αγορά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τους ασθενείς και τους χρήστες. Επίσης, υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα Συμβουλίου σχετικά με τον εμβολιασμό ως αποτελεσματικό μέσο δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της περίθαλψης και τέλος την καινοτομία προς όφελος των ασθενών.

Παρών στις εργασίες του συνεδρίου, ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι «η υγεία δεν είναι μόνο κόστος και ότι η επένδυση στην υγεία με έμφαση στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας και στην καινοτομία μπορεί να συμβάλει μακροπρόθεσμα στη βελτίωση των εκροών υγείας, στην αύξηση της απασχόλησης, στην κοινωνική ενσωμάτωση και στην οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι απαιτούνται πόροι για επενδύσεις στην υγεία, τονίζοντας ότι τα χρήματα που διαθέτει η ΕΕ για δράσεις δημόσιας υγείας είναι πολύ λίγα.

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα της Ιταλικής προεδρίας εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας οδηγήθηκαν σε ένα μεγάλο αριθμό αναδιατυπώσεων των επιμέρους διατάξεων των δύο προτάσεων, με κύριο στόχο να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η βελτίωση της επιβολής του κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα στην ΕΕ.

Εντοπίσθηκαν μια σειρά από «πολιτικά θέματα» όπως:

- Οι συσκευές αισθητικής.
- Τα προϊόντα στα οποία γίνεται κατάποση.
- Η επαναχρησιμοποίηση συσκευών μιας χρήσης.
- Το σύστημα μοναδικής ταυτοποίησης Ιατροτροτεχνολογικών Προϊόντων (κωδικοποίηση "UDI")
- Μηχανισμοί για την επιτήρηση και τον διορισμό των Κοινοποιημένων Οργανισμοί επιφορτισμένων με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των in vitro Διαγνωστικών Προϊόντων
- Ο μηχανισμός ελέγχου για ορισμένα προϊόντα υψηλού κινδύνου

- Οι Κλινικές μελέτες.
- Η επιτήρηση των Ι/Π μετά την θέση σε κυκλοφορία.
- Οι στόχοι των προτεινομένων συντονιστικών ομάδων Ιατρικών Συσκευών.
- Ο ρόλος των ομάδων εμπειρογνωμόνων και των εργαστηρίων αναφοράς.

Στις 19 Νοεμβρίου, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων συζήτησε τρία μόνο από τα παραπάνω θέματα: τις Συσκευές Αισθητικής, την κωδικοποίηση UDI και τους μηχανισμούς ελέγχου.

Διαβάστε ακόμη:

EPSCO Health: Η καλή υγεία προαπαιτούμενο της οικονομικής ανάπτυξης

Δέσμευση νέου Δ.Σ. ΣΕΙΒ: Έμφαση στην βιωσιμότητα του κλάδου & των συστημάτων περίθαλψης