ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΔΝΤ ζητά μείωση των δαπανών υγείας, η ελληνική κυβέρνηση πως θα απαντήσει;

Το καμπανάκι του κινδύνου αναφορικά με την άνοδο των δαπανών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, κρούει το ΔΝΤ και το καμπανάκι αυτό όσον αφορά στην χώρα μας, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας θέσει σε υψηλή εγρήγορση.

Το ΔΝΤ ζητά μείωση των δαπανών υγείας, η ελληνική κυβέρνηση πως θα απαντήσει;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Διότι πολύ απλά, ο διεθνής Οργανισμός – ο οποίος είναι ένας από τους τρεις Οργανισμούς που αποτελούν την τρόικα σημειωτέον- προτείνει την συμμετοχή των ασθενών στο κόστος, προκειμένου να περιοριστεί η ζήτηση των ιατρικών υπηρεσιών, η οποία αυξάνεται ραγδαία, τα τελευταία 30 χρόνια, όπως εκτιμά. Εάν λάβει δε κάποιος υπόψιν του την διαρκώς αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι οι δαπάνες αυτές αναμενεται να εκτοξευτούν ακόμη περισσότερο μελλοντικά.

Όμως η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες δυτικές χώρες τουλάχιστον, διότι η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα στο μέτωπο των δαπανών της υγείας τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες της είδαν να καταρρέουν ξαφνικά, δικαιώματα ετών που είχαν οικοδομηθεί με πολύ κόπο και αγώνα. Οι δημόσιες δαπάνες έχουν μειωθεί το ίδιο και οι ιδιωτικές σε μεγάλο βαθμό, αφού οι πολίτες δεν έχουν πλέον εισοδήματα για να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε με βίαιο τρόπο στην χώρα μας, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ σε 4 χρόνια να έχει υποστεί απώλειες 100 δις δολάρια.

Επιπλέον, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλάει για συμμετοχή των ασθενών θα πρέπει να γνωρίζει, ότι η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε δραματικά στο φάρμακο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν πλέον έως και 60% προκειμένου να προμηθευτούν το αναγκαίο για την θεραπεία τους σκεύασμα.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι όπως αναφέρουν τόσο ο κ. Σουλιώτης, όσο και ο κ. Λευτέρης Θηραίος, γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, «το διάστημα 2007 - 2012 τα νοικοκυριά, υπέστησαν τεράστια βλάβη εξαιτίας της ύφεσης! Και αυτό που είναι εμφανές πλέον είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, τα παιδιά μας παραλαμβάνουν χειρότερο επίπεδο ζωής από εμάς, με μία καλπάζουσα ανεργία και με σοβαρό δομικό πρόβλημα κυρίως για τους νέους».

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που προτείνει το ΔΝΤ προκειμένου να μειωθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, είναι η έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η προαγωγή και πρόληψη, και η επέκταση συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών για την υγεία.

Εδώ πραγματικά δεν ξέρει κανείς εάν πρέπει να κλάψει, ή να γελάσει.
Και αυτό, διότι για ποια ΠΦΥ μιλάει το ΔΝΤ, όταν η δική μας μόλις γεννήθηκε και μοιάζει γερασμένη και παραμελημένη, με απρόθυμους γιατρούς να μπουν στο σύστημα, με αποτέλεσμα από το ΠΕΔΥ, να λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να επισκεφθούν τις δομές υγείας και να εξακολουθούν να επισκέπτονται το ΕΣΥ το οποίο βρίσκεται πλέον στα όρια ασφυξίας.

Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν και όπως τονίζει και ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας κ.Λεωνίδας Γρηγοράκος οι 1.000 οικογενειακοί γιατροί – οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν την «καρδιά» της ΠΦΥ- αργούν να πιάσουν δουλειά, και επομένως αυτός είναι ένα ακόμη καλός λόγο που παραπαίει το σύστημα.

'Οσο για την προαγωγή υγείας, για ποια πρόληψη να μιλήσουμε, όταν η υγεία και η περίθαλψη είναι τόσο δραματικά μειωμένη, υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη και όταν τα χρήματα δεν περισσεύουν για να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης. Η έμφαση στην πρόληψη όμως, μπορεί να βοηθήσει σε σημαντική εξοικονόμηση στα συστήματα υγείας στο μέλλον.

Όσον αφορά στην ιατρική τεχνολογία, είναι γεγονός και όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές από το βήμα αυτό, η Ελλάδα διώχνει τους επενδυτές της τόσο στο κομμάτι της ιατρικής τεχνολογίας, όσο και στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Ανεξάρτητα από τις σειρήνες του ΔΝΤ, η Ελλάδα για να μπορέσει να πατήσει ξανά στα πόδια της, θα πρέπει κάποτε να ξεφύγει από τα στενά δημοσιονομικά όρια που έχουν δημιουργήσει ασφυξία στους ασφαλισμένους και έχουν ρίξει στα τάρταρα την υγεία και την περίθαλψη, υποθηκεύοντας το υγειονομικό της μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Ήρθε η ώρα της ποιότητας στην υγεία και της ανθρωποκεντρικής πολιτικής!

Βιοδείκτες: Χρήσιμο εργαλείο για ογκολογικούς ασθενείς & όχημα εξοικονόμησης πόρων

Η Ελλάδα διώχνει τις επενδύσεις και στην Υγεία

Το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ καταρρέουν από υποστελέχωση....δημόσια παραδοχή από τον κ. Γρηγοράκο