ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΣΥ: Με την γερμανική σφραγίδα η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων (DRGs)

ΕΣΥ: Με την γερμανική σφραγίδα η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων (DRGs)

Μία ακόμη πράξη για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας γίνεται πραγματικότητα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την υπογραφή συμφωνιών για την χορήγηση στην Ελλάδα της άδειας χρήσης του γερμανικού συστήματος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων.

Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης – όπως προκύπτει από το ταξίδι του στην Γερμανία- χαρακτηρίζει τις εν λόγω συμφωνίες ιδιαίτερης βαρύτητας για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος αποζημίωσης νοσοκομείων με την χρήση ενός αξιόπιστου και δοκιμασμένου συστήματος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, ωστόσο οι ασθενείς είναι αυτοί που καλούνται και πάλι να βάλουν βαθιά το χέρι την τσέπη. Τόσο τα DRC'S (η κοστολόγηση δηλαδή των ιατρικών πράξεων) όσο και η ΕΣΑΝ η εταιρεία δηλαδή αποζημίωσης αμοιβών των νοσοκομείων, αποτελούν την τελική πράξη του έργου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας και της περίθαλψης, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές, οι Ιατρικές Ενώσεις.

Οι συμφωνίες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου Υγείας, συνήφθησαν, σε Κολονία, Βόννη και Ζίγμπουργκ, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, των Γερμανικών Ινστιτούτων Ιατρικών Κωδικοποιήσεων DIMDI (Deutsches Institut fuer Medizinische Information und Dokumentationt), του Ινστιτούτου DRG ΙΝΕΚ, του Γερμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης Διεθνών Συνεργασιών (GIZ- Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O), καλύπτοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Χορηγήθηκε, συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η άδεια χρήσης του κοστολογικού συστήματος από το Γερμανικό Ινστιτούτο DRG-ΙΝΕΚ (Ιnstitut fuer das Entgeltsystem im Krankenhaus), το κόστος της οποίας καλύπτεται στο σύνολο του από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Ενός σύγχρονου κοστολογικού συστήματος, το οποίο διατίθεται από το Γερμανικό Ινστιτούτο, με αντίστοιχες συνεργασίες, σε μεγάλο αριθμό χωρών.

Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι «με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) και δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, για μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων με στόχο την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο η τακτοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων στην βάση της καθολικής και παγκόσμιας καλής πρακτικής των DRG προς όφελος των ασθενών αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας».

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία χρηματοδότησης του συστήματος στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεισφοράς του Υπουργείου Υγείας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Από την γερμανική πλευρά συμμετείχαν οι επικεφαλής των Ινστιτούτων, Δρ. Heimig Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Ινστιτούτου, Δρ. Κάιζερ, Διευθυντής του Ινστιτούτου ιατρικών κωδικοποιήσεων του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, Δρ. Menniken, επικεφαλής ευρωπαϊκών συνεργασιών του GIZ και o εκπρόσωπος του Γερμανικού Κοινοβουλίου για την Υγεία, κ. Zoeller.

18-12-2014 Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στη Γερμανία 2

Διαβάστε ακόμη:

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη στελέχωση του ΕΣΑΝ

Κραυγή ΕΙΝΑΠ: Κινδυνεύει η περίθαλψη των πολιτών εξαιτίας των ελλειμματικών προϋπολογισμών

Εθνικό Ίδρυμα Κωφών: Και η πρόνοια στο στόχαστρο των ιδιωτικών συμφερόντων