ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αντίο δημόσια Υγεία και Περίθαλψη μέχρι το 2020: Τι φέρνει το γερμανικό σύστημα DRGs

Αντίο δημόσια Υγεία και Περίθαλψη μέχρι το 2020: Τι φέρνει το γερμανικό σύστημα DRGs

Τις βάσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και γενικότερα όλου του συστήματος υγείας, βάζει η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα, το οποίο υπέγραψε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης με τον Γερμανό ομόλογό του. 

Αυτό εκτιμούν άνθρωποι από τον χώρο της υγείας και ειδικότερα από την ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας ότι πλέον, βαδίζουμε ολοταχώς για την στρατηγική «Υγεία 2020», σύμφωνα με την πολιτική «Ευρώπη 2020», με βασική κατεύθυνση την αυτοχρηματοδοτούμενη υγεία, δηλαδή νοσοκομεία τα οποία θα βασίζονται σε δικούς τους πόρους, χωρίς την συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού και με το προσωπικό να πληρώνεται ανάλογα με τα έσοδα των νοσοκομείων.

Αυτό γίνεται ολοφάνερο, σχολιάζει στο on Med το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό κ. Ηλίας Σιώρας, από την υπογραφή των συμφωνιών για την χορήγηση στην Ελλάδα της άδειας χρήσης του γερμανικού συστήματος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων. Βεβαίως από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, γίνεται λόγος «για εξορθολογισμό των δαπανών, για μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων με στόχο την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών».

Φυσικά το γνωρίζαμε και το αναμέναμε το σχέδιο αυτό, συνεχίζει ο κ. Σιώρας, αφού και η περίφημη ΕΣΑΝ (η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβής των νοσοκομείων) η εταιρεία δηλαδή που θα είναι υπεύθυνη για τις αποζημιώσεις στο ΕΣΥ, έχει βασιστεί στην λογική της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή βιωσιμότητα νοσοκομείων, προμήθειες και πληρωμές προσωπικού, με βάση τα έσοδα του ΕΣΥ. Πολύ απλά, τα νοσηλευτήρια παίρνουν πλέον τον δρόμο των ιδιωτικών επιχειρήσεων με δικούς προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και έσοδα και θα λειτουργούν εν κατακλείδι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση δηλαδή. Επομένως αντίο ΕΣΥ, αντίο δημόσια υγεία και περίθαλψη.

Ο κ. Σιώρας, αναφέρει ακόμη, ότι το 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν ανάγκη από επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, και αντί της λογικής αυτής, βλέπουμε στον κρατικό προϋπολογισμό, μειώσεις οι οποίες υποδηλώνουν ότι έρχεται μία δραματική εποχή για την δημόσια υγεία, την περίθαλψη και τους ασθενείς.

Ειδικότερα, οι συνολικές δαπάνες για το υπουργείο Υγείας το 2015 είναι μειωμένες κατά 505 εκατ. ευρώ κατά (-11%) δηλαδή, η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ μειωμένη κατά 107 εκατ. ευρώ, (-17%) σε σχέση με το 2014 και τέλος η χρηματοδότηση του ΕΣΥ, μειωμένη κατά 432 εκατ. ευρώ (- 29%).

Τα στοιχεία και οι αριθμοί πληγώνουν αλλά λένε την αλήθεια, σχολιάζει το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο είναι προδιαγεγραμμένο και είναι δύσκολο να αλλάξει η πολιτική αυτή, εκτός εάν υπάρξει βαθειά πολιτική και κοινωνική ανατροπή, η οποία θα καταφέρει να σηκώσει ψηλά και πάλι τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και της περίθαλψης και μαζί με αυτόν, τις ανάγκες των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΣΥ: Με την γερμανική σφραγίδα η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων (DRG'S)

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη στελέχωση του ΕΣΑΝ

Κραυγή ΕΙΝΑΠ: Κινδυνεύει η περίθαλψη των πολιτών εξαιτίας των ελλειμματικών προϋπολογισμών

Εθνικό Ίδρυμα Κωφών: Και η πρόνοια στο στόχαστρο των ιδιωτικών συμφερόντων