ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Με τροπολογία Γρηγοράκου παρατείνεται η συνταξιοδότηση των γιατρών στα 67 έτη

Στο πλαίσιο των δεκάδων τροπολογιών που κατατέθηκαν και πέρασαν εκτάκτως και μέσα σε μία μέρα χθες από τη Βουλή, τέθηκε προς ψήφιση από το κοινοβουλευτικό Σώμα και η παράταση του συνταξιοδοτικού ορίου για τους γιατρούς του ΕΣΥ στα 67 χρόνια, από τα 65 που ήταν μέχρι σήμερα.

Με τροπολογία Γρηγοράκου παρατείνεται η συνταξιοδότηση των γιατρών στα 67 έτη

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε εκπρόθεσμα χθες το μεσημέρι από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εξυπηρετεί την παραμονή γιατρών που συμπλήρωσαν ήδη τα 65 έτη, προκειμένου να μην αδειάσουν ολοσχερώς τα nοσοκομεία από γιατρούς, μιας και την τελευταία τριετία αποχώρησαν συνταξιοδοτούμενοι 2.163 γιατροί χωρίς να γίνει σχεδόν καμία πρόσληψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκεται στα 65 έτη κατ' ανώτατο όριο, τουναντίον η χώρα μας θεσπίζει όριο τα 67.

Από την άλλη πλευρά, αυτήν τη στιγμή τόσο το ΕΣΥ, όσο και το ΠΕΔΥ έχουν δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ενώ είναι γνωστή και καταγεγραμμένη η τάση των Ελλήνων γιατρών τα τελευταία χρόνια για φυγή και αναζήτηση επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο εξωτερικό.

Όπως σχολιάζει ο κ. Βαρνάβας, "ο κ. Γρηγοράκος βέβαια δεν κόπτεται για προσλήψεις, αλλά για ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του, ρουσφέτια που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει μέσω του φαύλου νομοσχεδίου που κατέθεσε προ μηνός και τώρα επανέρχεται δριμύτερος, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει κι εκείνος δυνατότητα να νομοθετεί".

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αντιλαμβανόμενοι πως τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων, ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

Ιατρικό Μισθολόγιο: Σκέψεις Βορίδη για αλλαγή, δεν εκπλήσσεται που μεταναστεύουν οι γιατροί...