ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί αργούν να τακτοποιηθούν τα ληξιπρόθεσμα; Το προεκλογικό κλίμα δεν αποτελεί δικαιολογία

Μπορεί το προεκλογικό κλίμα να βρίσκεται στο ζενίθ του και να ενταθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν.

Γιατί αργούν να τακτοποιηθούν τα ληξιπρόθεσμα; Το προεκλογικό κλίμα δεν αποτελεί δικαιολογία

Και οι ιδιώτες πάροχοι υγείας, οι οποίοι έχουν ακούσει υποσχέσεις και λόγια ουκ ολίγα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, αναμένοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών από το στόμα των υπουργών. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των Ιδιωτικών Κλινικών αναμένουν με αγωνία την υλοποίηση των εξαγγελιών από την πλευρά του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού, αναφορικά με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων, η τακτοποίηση των οποίων σκάλωσε και πάλι κάπου στο δρόμο.

Άλλωστε, για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων -γύρω στα 100 εκατ. ευρώ τα οποία εκκρεμούν από το 2001 ακόμη- είχε δεσμευθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να λήξουν και οι επισχέσεις που είχε ξεκινήσει ο κλάδος. Αυτοί που καθυστερούν ιδιαίτερα για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων είναι το ΙΚΑ - Κέντρο Αθήνας, ο Οίκος Ναύτου και το ΤΣΑΥ.

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι δεν πληρωθήκαμε, σχολιάζει στο onMed ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, μάλλον το αναμέναμε, ωστόσο ευελπιστούμε να τακτοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Η θετική έκπληξη ωστόσο, ήταν η πληρωμή αρκετών μηνών για το 2014 και συγκεκριμένα 7 περίπου μηνών όπου εξοφλήθηκε το 90% και επομένως εκκρεμούν περίπου 5 μήνες του 2014 συν το 10% του υπολοίπου ποσού από τους μήνες του προηγούμενου έτους.

Όλα αυτά φυσικά θα τα δουν αναλυτικά αμέσως μετά τις εκλογές οι επικεφαλής του κλάδου, ενώ λίγο νωρίτερα, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, θα υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με το εξώδικο που απέστειλε ο κλάδος στις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και αφορά στο πόρισμα για τον έλεγχο των χρεώσεων και των νοσηλειών. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πόρισμα, αλλά ευρήματα ελέγχου, τονίζει ο κ. Σαραφιανός, γεγονός που δεν συνάδει με τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει.

Διαβάστε ακόμη:

Ιδιωτικές Κλινικές: Κόκκινη κάρτα στις ελεγκτικές εταιρείες με εξώδικο, για το περίφημο πόρισμα