ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Ιδού το Σχέδιο Δράσης «ΑΘΗΝΑ» του υπουργείου Υγείας

Σε 6 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ανέλθει το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα «ΑΘΗΝΑ» από το υπουργείο Υγείας, το οποίο ενεργοποιήθηκε ήδη από τις 7 Ιανουαρίου.

Έμπολα: Ιδού το Σχέδιο Δράσης «ΑΘΗΝΑ» του υπουργείου Υγείας

Το Σχέδιο βαφτίστηκε από το ΕΚΕΠΥ και συγκεκριμένα από τον διοικητή του που είναι ο κ. Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος όπως αναφέρει στο on Med, «δώσαμε την ονομασία αυτή, διότι ο Έμπολα έχει την ίδια κλινική εικόνα με τον Λοιμό της Αθήνας στην Χρυσή Εποχή του Περικλέους, όπου και ο ίδιος ο Περικλής, έχασε την ζωή του από την επιδημία αυτή». Σε ερώτηση εάν συμφωνεί ότι το Σχέδιο Δράσης είναι ακριβό, ο κ. Ευσταθίου υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχέδιο και καθόλου ακριβό, αφού η προετοιμασία είναι συνεχής, τα υλικά κοστίζουν και ουσιαστικά υπάρχει συνέχεια επαγρύπνηση.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες:

Σχεδιασμός και Συντονισμός Δράσεων
Παρακολούθηση και Εκτίμηση της Κατάστασης
Περιορισμός της Εξάπλωσης της νόσου
Διαλειτουργικότητα των Υπηρεσιών Υγείας και λοιπών φορέων (δημοσίων – ιδιωτικών)
Επικοινωνία – Ενημέρωση

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιογενών Αιμορραγικών Πυρετών κ. Μάκης Βορίδης, σκοπός «του Σχεδίου Δράσης είναι η ολοκληρωμένη και λεπτομερής καταγραφή των ενδεδειγμένων δράσεων και των συντονισμένων ενεργειών από τις Ελληνικές Υγειονομικές Αρχές και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα».

Το σχέδιο καταρτίστηκε με ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής Ιογενών Αιμορραγικών Πυρετών και την καθοριστική επιστημονική και διαχειριστική συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, τα υπεύθυνα νοσοκομεία για την υποδοχή και νοσηλεία ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, είναι: η Νοσοκομειακή Μονάδα Αμαλία Φλέμιγκ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ» και η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (η οποία θα εκκενωθεί άμεσα για να αξιοποιηθεί σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης) ή οι ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι απομονωμένης πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας αυξημένου αριθμού υπόπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες Νοσοκομειακές Μονάδες, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Ιογενών Αιμορραγικών Πυρετών.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, τα Γενικά, Ειδικά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι λοιπές μονάδες Υγείας, δεν νοσηλεύουν ύποπτα ή πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, εφ' όσον για τη νοσηλεία τους απαιτούνται ειδικές και προκαθορισμένες συνθήκες, αλλά κυρίως για την αποφυγή διασποράς και μετάδοσης του μολυσματικού παράγοντα.

Το Σχέδιο τέλος, προβλέπει, ενίσχυση του Κέντρου Επιχειρήσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Κέντρου Επιχειρήσεων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για ιχνηλάτηση επαφών, κάλυψη λειτουργίας δαπανών κινητών μονάδων ΚΕΕΛΠΝΟ, κάλυψη δαπανών εκπαίδευσης στελεχών στο εξωτερικό.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τον Έμπολα