ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι γιατροί ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά την υγεία, έστω και τώρα

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό για ακόμη μία φορά έστω και τώρα, 8 ημέρες πριν την τελική εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, να αναλάβει προσωπικά το θέμα της υγείας, απηύθυναν το απόγευμα της Παρασκευής, τρεις θεσμικοί εκπρόσωποι της υγείας.

Οι γιατροί ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά την υγεία, έστω και τώρα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι κ.κ. Μιχάλης Βλασταράκος, Αθανάσιος Κατσίκης και Γιώργος Πατούλης πρόεδροι αντίστοιχα του ΠΙΣ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συναντήθηκαν με τον κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας για πολλοστή φορά, να αναλάβει προσωπικά το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες, ενώ δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν, ότι πρέπει να το πράξει, καθώς είναι γιός γιατρού και ο ίδιος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνάντηση αυτή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και για τις δύο πλευρές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μαξίμου είχε προσκληθεί και ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, ο οποίος ωστόσο είναι ασθενής. Βεβαίως ο κ. Σαμαράς ίσως να ευχόταν από μέσα του να μην είναι παρόν ο κ. Λουράντος, καθώς ο τελευταίος έχει δηλώσει ανοιχτά πλέον, την δυσφορία του απέναντι στην κυβέρνηση και απέναντι στο κόμμα της Ν. Δημοκρατίας.

Όλα τα επείγοντα ζητήματα της υγείας, της περίθαλψης και του φαρμάκου ετέθησαν στο τραπέζι όπως η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την υγεία, του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ. Στην Ελλάδα οι δαπάνες για την υγεία, ανέρχονται στο 4,3% του ΑΕΠ, την ώρα που το 6% είναι οριακό και χτυπά καμπανάκι και την ώρα που στην Ευρώπη οι δαπάνες αυτές αγγίζουν το 7% του ΑΕΠ, τόνισε ο κ. Βλασταράκος.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αναφέρθηκε στην ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 1 δις ευρώ, της αύξησης του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά 500 εκατ. ευρώ και αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 100 με 150 εκατ. ευρώ.
Ζήτησε ακόμη, την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα κατά 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να έχουν άμεση και ασφαλή πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι πληγώθηκαν δραματικά στα χρόνια του Μνημονίου.

Το θέμα της αύξησης των δαπανών για την υγεία αναλύθηκε επί μακρόν, από τον κ. Βλασταράκο, ο οποίος θύμισε στον κ. Σαμαρά, ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ένα πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο μεικτό σύστημα ασφάλισης, το οποίο προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, την κοινωνική ασφάλιση και τις ιδιωτικές δαπάνες, σύστημα που διαθέτουν όλες οι χώρες του νότου και για τον λόγο αυτό πάσχουν τα οικονομικά τους, σε αντίθεση με το αγγλικό και το γερμανικό σύστημα.

Η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος με on line σύνδεση για να μην ταλαιπωρούνται γιατροί, ασθενείς και πάροχοι, η στελέχωση του ΠΕΔΥ, η επαναπρόσληψη των γιατρών που έφυγαν, η λειτουργία Αστικών Κέντρων με 24ωρη εφημερία, αλλά και η λειτουργία δημοσίων δομών με πλήρη απασχόληση προκειμένου να καλύπτονται και οι γιατροί όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων με επαναπρόσληψη των απολυμένων, ήταν θέματα που έθιξε ο κ. Βλασταράκος.

Ακόμη, μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι η επιτάχυνση των προσλήψεων στο ΕΣΥ – καθώς αυτή την στιγμή λείπουν από το σύστημα όπως σημείωσε 5.000 ιατροί και 10.000 νοσηλευτές. Το ΕΣΥ έχει γεράσει και θέλει ανανέωση στους Επιμελητές Β' τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κενές και στις οποίες θα μπορούσαν να νοσηλευθούν 4.000 άνθρωποι και να σωθούν αντίστοιχα 2.000 άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί μία πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ προς τον πρωθυπουργό και που αφορά στην φορολόγηση του καπνού και του οινοπνεύματος, ως πρόσθετοι πόροι προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην υγεία. Μάλιστα, ο κ. Βλασταράκος υιοθέτησε και μία παλαιότερη πρόταση του καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος είχε προτείνει την έκδοση ενός Κρατικού Λαχείου Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να προκύψουν έσοδα για το σύστημα.
Γιατί να μην φορολογήσουμε κάτι το οποίο βλάπτει την δημόσια υγεία, τονίζει ο κ. Βλασταράκος, αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγηση του καπνού και του οινοπνεύματος.

Τέλος ο πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε ότι μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, θα πληρωθεί όλος ο κλάδος αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα- τα οποία εκκρεμούν από το 2011, ενώ θα τακτοποιηθεί και ένας μήνας (Απρίλιος ή Οκτώβριος) του 2014.

Λέτε η συζήτηση αυτή, να επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο την σκέψη και την ψήφο των γιατρών την επόμενη Κυριακή;

Διαβάστε ακόμη:

Έκκληση από τους 3 Σωματοφύλακες της υγείας προς τον πρωθυπουργό

Υγεία με ανθρώπινο πρόσωπο στις 26 Ιανουαρίου, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Φτώχεια, χρέη & μετανάστευση «μυαλών», το εκρηκτικό τοπίο της Ελλάδας σήμερα

Ηλίας Σιώρας: Με ψήφο ανάταξης του ΕΣΥ απαντάμε στον ιό άγριας λιτότητας

Ανάγκη για αλλαγή πορείας στην υγεία, με έμφαση στην πρόληψη, στην ΠΦΥ & στην αυτοφροντίδα

Υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α' Αθήνας ο Ηλίας Σιώρας

Δραματικά μειωμένα τα οικονομικά του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ για το 2015

Ανασφάλιστοι, ελληνικό φάρμακο, νοσοκομεία & προσλήψεις η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Ανασφάλιστοι παντού - ακόμη και στο Ρέθυμνο που σφαδάζει

Δραματικά μειωμένα τα οικονομικά του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ για το 2015