ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Δικαιωθήκαμε! Η ιατρική λειτουργία δεν υποκαθίσταται καθ' οιονδήποτε τρόπο

Για δικαίωση κάνει λόγο ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του μετά την απόσυρση, σήμερα το πρωί, της απόφασης από το υπουργείο Υγείας, που καθόριζε εκ νέου τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του νοσηλευτικού προσωπικού, δίνοντας το δικαίωμα της συνταγογράφησης.

ΠΙΣ: Δικαιωθήκαμε! Η ιατρική λειτουργία δεν υποκαθίσταται καθ' οιονδήποτε τρόπο

«Μετά την αντίδραση που εκφράστηκε εντόνως από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους Υγειονομικούς Φορείς, ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης απέσυρε την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 79/2015 με την οποία καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η θέση του ΠΙΣ ήταν εξαρχής αμετακίνητη ως προς την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης, καθώς με αυτή διδόταν, μεταξύ άλλων, στους νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και εκτέλεσης ιατρικών πράξεων.

Ο ΠΙΣ τρέφει απεριόριστη εκτίμηση προς τον κλάδο των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές ήταν και είναι στενοί συνεργάτες των ιατρών τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας.

Ωστόσο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δύο επιστημονικών κλάδων. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία καθ' οιονδήποτε τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Διαβάστε επίσης:

Προς απόσυρση η απόφαση για το δικαίωμα συνταγογράφησης των νοσηλευτών;

Διχασμένη η κοινότητα των νοσηλευτών για το δικαίωμα συνταγογράφησης

ΠΙΣ: Ζητά την ανάκληση της απόφασης για συνταγογράφηση από νοσηλευτές

Και ο ΙΣΑ ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση Βορίδη

Δικαίωμα συνταγογράφησης αποκτούν οι νοσηλευτές