ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λύνεται το θέμα με τους ειδικευόμενους γιατρούς - Από στιγμή σε στιγμή η νέα απόφαση

Από στιγμή σε στιγμή υπογράφεται η υπουργική απόφαση από το νέο υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, απόφαση με την οποία ακυρώνεται προηγούμενη του πρώην υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη αναφορικά με την απόλυση των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι έχουν λάβει τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας και συνεχίζουν να εργάζονται με συμβάσεις παράτασης.

Λύνεται το θέμα με τους ειδικευόμενους γιατρούς - Από στιγμή σε στιγμή η νέα απόφαση

Αυτό δηλώνει στο ONMED ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι την απόφαση θα υπογράψει ο κ. Κουρουμπλής.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς η απόφαση από τον Μάκη Βορίδη υπεγράφη μόλις 10 ημέρες πριν τις εκλογές, δημιουργώντας αναστάτωση και προβληματισμούς στους κόλπους του ΕΣΥ και με δεδομένο το γεγονός ότι η υποστελέχωση σε όλα τα νοσηλευτήρια είναι πλέον δραματική. Επιπλέον, η απόφαση αυτή αφορά εκατοντάδες γιατρούς σε όλη την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, χθες, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ειδικευομένων γιατρών μετά από πρόσκληση της 5μελούς Ε.Ι.Ν.Α.Π. στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Σε συνάντηση με το Διοικητή του Νοσοκομείου, ζητήθηκε να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση (της προηγούμενης κυβέρνησης) για την απόλυση των ειδικευομένων που έχουν λάβει τον τίτλο ειδικότητας και είναι σε παράταση.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ Γ. Μπουλμπασάκος, Η. Σιώρας και Α. Τσιρογιάννη, «αν τυχόν εφαρμοστεί η απόφαση, αμέσως απολύονται δεκάδες ειδικευόμενοι. Ήδη σχεδόν 60 (στον Ευαγγελισμό) βρίσκονται σε παράταση και καλύπτουν τα εγκληματικά κενά σε ιατρικό προσωπικό. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία».

Η Διοίκηση, όπως αναφέρουν τα μέλη της ΕΙΝΑΠ, ανταποκρίθηκε θετικά και δεσμεύτηκε να καταθέσει ερώτημα στο Υπουργείο πριν άλλη ενέργεια. Οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε παράταση συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους.

Και με τη σημερινή κινητοποίηση διατρανώνουμε πως αναμένουμε και απαιτούμε:

- Επείγουσα απόφαση του Υπουργού Υγείας που να ανακαλεί την προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε ετοιμότητα.
- Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι πληρωμές των ασθενών. Μοναδικό εισιτήριο του κάθε ασθενή να είναι η πάθησή του και εξιτήριο η δωρεάν υψηλού επιπέδου θεραπεία του!
- Απολύτως αναγκαία κρίνεται σειρά μέτρων για τη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων (μόνο στο ιατρικό θυμίζουμε ότι τα οργανικά κενά είναι πάνω από 200 και οι ανάγκες κατά πολύ μεγαλύτερες), για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης και των εξουθενωτικών όρων εργασίας (διπλοβάρδιες, εφημερίες χωρίς ρεπό, χρωστούμενες άδειες) που στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν εις βάρος και της ασφάλειας των ασθενών, αλλά και της εκπαίδευσης, π.χ. των ειδικευόμενων γιατρών.
- Οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι καταργήσεις νοσοκομείων (και δομών ΠΦΥ) μαζί με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και την πενιχρή χρηματοδότηση του νοσοκομείου δημιουργούν κατάσταση αθλιότητας (βλ. 35 ασθενείς σε ράντζα σε παθολογική κλινική μετά τη γενική εφημερία της Κυριακής), ουρές ασθενών σε επείγοντα και τακτικά ιατρεία και μακριές λίστες αναμονής για επεμβατικές πράξεις, υγειονομικό υλικό ανεπαρκές ή και ακατάλληλο!

Απαιτούνται ΑΜΕΣΑ πρακτικά μέτρα, καταλήγει η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, η οποία προσθέτει ακόμη: «Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν απαντούν ούτε στις ανάγκες των ασθενών για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αλλά ούτε και στο δικαίωμα των γιατρών κι όλων των υγειονομικών για σταθερή δουλειά με δικαιώματα»!

Διαβάστε ακόμη:

Άμεση λύση για τους ειδικευόμενους γιατρούς από το υπουργείο Υγείας

ΟΕΝΓΕ: Διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπ. Υγείας ότι θα λυθεί άμεσα το θέμα με τους ειδικευόμενους