ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κύριε υπουργέ, αυτήν την Κλινική να επισκεφθείτε πρώτα και να παρέμβετε άμεσα

Στα χρόνια της κρίσης, είναι γεγονός ότι πολλοί υπερέβαλαν εαυτόν, ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές. Οι τελευταίοι, ωστόσο, ήταν αυτοί που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ, την ώρα που εκείνο κατέρρεε (και συνεχίζει φυσικά να καταρρέει) από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, περιμένοντας να έρθουν καλύτερες ημέρες για την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών.

Κύριε υπουργέ, αυτήν την Κλινική να επισκεφθείτε πρώτα και να παρέμβετε άμεσα

Υπάρχει, ωστόσο, μια κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που καλύπτει, υποτίθεται, τις τριτοβάθμιες ανάγκες ολόκληρης της 5ης ΥΠΕ, δηλαδή 1.200.000 πληθυσμού.

Σε αυτήν την Κλινική, όπως αναφέρει ο κ. Λάμπρος Τ. Καραγεώργος, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., υπηρετούν σήμερα 4 γιατροί ΕΣΥ και ένας καθηγητής-διευθυντής, την ώρα που ένας λέκτορας απουσιάζει αυθαίρετα, μία επίκουρη καθηγήτρια βρίσκεται σε μετεκπαίδευση, ένας επίκουρος καθηγητής απεντάχθηκε από τις υποχρεώσεις του για κλινικό έργο, δύο γιατροί ΕΣΥ βρίσκονται με αποσπάσεις σε άλλα νοσοκομεία και οι παραιτήσεις γιατρών αποτελούν ενδημικό διαχρονικό φαινόμενο.

Σε αυτήν την Κλινική έκλεισαν πρόσφατα τα εξωτερικά ιατρεία λόγω ελλείψεως γιατρών και ο διευθυντής της κατάρτισε πρόγραμμα εφημέρευσης για το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με το οποίο οι μισές ημέρες καλύπτονται από γιατρούς σε εφημερία ετοιμότητας (εφημερία ετοιμότητας σημαίνει ότι ο γιατρός δεν έχει καμία υποχρέωση να βρίσκεται στην κλινική, παρά μόνο να βρίσκεται εντός του νομού και να προσέρχεται όταν καλείται, δηλαδή για την περίπτωση του νομού μας σε 1 ώρα και 30΄).

Σε αυτήν την κλινική, συνεχίζει ο κ. Καραγεώργος, επικρατούν συνθήκες γαλέρας για όλους τους εργαζομένους, όχι μόνο εξ αιτίας του όγκου δουλειάς και της βαρύτητας των περιστατικών αλλά και του εξευτελιστικού τρόπου με τον οποίο ασκείται η διοίκηση εις βάρος των γιατρών του ΕΣΥ. Η αυθαιρεσία, η ανισονομία, η τρομοκράτηση, η αμφισβήτηση της ιεραρχίας και της επιστημονικής κατάρτισης των γιατρών και η καταρράκωση της προσωπικότητάς τους βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, συνθέτοντας ένα περιβάλλον επισφαλές για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους.

Για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν την Κλινική έχει ενημερωθεί εγκαίρως το Δ.Σ. και ο Διοικητής του Νοσοκομείου και έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες από τους γιατρούς της, οι οποίοι δεν προκάλεσαν όμως προς το παρόν ουσιαστική παρέμβαση. Αυτή η Κλινική είναι η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Π.Γ. Νοσοκομείου Λάρισας. Για αυτήν την Κλινική καλώ τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει άμεσα, τονίζει ο κ. Λάμπρος Τ, Καρεγεώργος.

Και μακάρι, λέμε εμείς, μετά την επίσκεψη στην Κλινική αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επισκεφθεί σταδιακά όλες τις προβληματικές κλινικές του δημόσιου συστήματος υγείας και να αρχίσει αμέσως δουλειά! Άλλωστε το σύνθημα από την πρώτη στιγμή της νέας ηγεσίας στην Αριστοτέλους είναι αξιοκρατία, εντιμότητα, δικαιοσύνη!