ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επιστολή ΙΣΘ σε Κουρουμπλή-Ξανθό για τα προβλήματα των ιδιωτών γιατρών

Τα σοβαρά προβλήματα των ιδιωτών ιατρών υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό.

Επιστολή ΙΣΘ σε Κουρουμπλή-Ξανθό για τα προβλήματα των ιδιωτών γιατρών

«Η δύσκολη καθημερινότητα ιατρών και ασθενών είναι γεγονός, αφού δεκάδες χιλιάδες γιατροί και ειδικά νέοι, καθημερινά στα ιδιωτικά ιατρεία τους εξυπηρετούν ασθενείς με ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά μία ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπό τη δαμόκλειο σπάθη των clawback, rebate, πλαφόν, αναγκαστικών εισφορών στις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες κ.λπ.», τονίζει ο ΙΣΘ.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «για τους κλινικούς γιατρούς η μέγιστη αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, ενώ για τους εργαστηριακούς ισχύει πλαφόν που εκκινεί από χαμηλότερα επίπεδα. Για τους νεότερους η καθημερινότητα δυσκολεύει σταθερά και οδηγεί σε δύο δυσάρεστες προοπτικές: ή τη μετανάστευση ή την απασχόληση με αναξιοπρεπείς μισθούς στις επιχειρηματικές αλυσίδες των πολυκαταστημάτων υγείας».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει πάντως την ικανοποίησή του για τους σχεδιασμούς του υπουργείου για το δημόσιο τομέα της υγείας, ο οποίος πάσχει από τραγική υποχρηματοδότηση.