ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλίας Σιώρας: Η νέα εγκύκλιος για τους ειδικευόμενους δεν απαντά στο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών

Την δική του απάντηση έδωσε ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στην υπουργική απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και με την οποία γνωστοποιήθηκε η παράταση της θητείας των ειδικευόμενων γιατρών ακόμα και όταν λαμβάνουν τον τίτλο της ειδικότητας.

Ηλίας Σιώρας: Η νέα εγκύκλιος για τους ειδικευόμενους δεν απαντά στο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης (η οποία είχε υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, μόλις 10 ημέρες πριν τις εκλογές).

Ο κ. Σιώρας αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ότι η εγκύκλιος ουσιαστικά αναφέρεται μόνο σε αυτούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή το δεύτερο εξάμηνο της παράτασης κι έχουν πάρει τον τίτλο ειδικότητας. Αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ηλία Σιώρα, η οποία εκδόθηκε επίσης την Παρασκευή:

"Εκδόθηκε σήμερα Υπουργική Απόφαση σχετική με το θέμα που έχει γίνει γνωστό εδώ και ημέρες. Αποτέλεσμα της απαράδεκτης απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να τίθενται σε κίνδυνο άμεσης απόλυσης εκατοντάδες ειδικευόμενοι που είναι σε παράταση κι έχουν πάρει τίτλο ειδικότητας.

Η σημερινή εγκύκλιος ουσιαστικά αναφέρεται μόνο σε αυτούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή το δεύτερο εξάμηνο της παράτασης κι έχουν πάρει τον τίτλο ειδικότητας. Αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.

Στη δεύτερη παράγραφο της εγκυκλίου καθίσταται σαφές ότι καταργείται ουσιαστικά το δεύτερο εξάμηνο της παράτασης για όσους από εδώ και μπρος το ζητήσουν. Είναι γνωστό ότι το 80-90% των ειδικευόμενων δίνουν εξετάσεις για ειδικότητα στο πρώτο εξάμηνο της παράτασης. Συνεπώς η μεγάλη πλειοψηφία των υπηρετούντων μετά από 2-3 μήνες όταν θα έχουν συμπληρώσει το πρώτο εξάμηνο και θα έχουν πάρει τον τίτλο ειδικότητας δε θα έχουν δικαίωμα για δεύτερο εξάμηνο παράτασης. Το αίτημα των γιατρών είναι σαφές να μην υπάρχει κώλυμα για τα δύο εξάμηνα ανεξάρτητα από τη λήψη τίτλου ειδικότητας.

Μετά από λίγους μήνες σε «άγονες» ειδικότητες όπως αναισθησιολογία, αιματολογία, αγγειοχειρουργική, καρδιοχειρουργική κλπ που οι λίστες αναμονής είναι μηδενικές και οι ανάγκες καλύπτονται τώρα από γιατρούς σε παράταση, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών.
Είναι γνωστό πως το πρόβλημα οφείλεται στη μεγάλη μετανάστευση των νέων γιατρών που σπούδασαν στην Ελλάδα και προσφέρονται έτοιμοι επιστήμονες στους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς οι τελευταίοι να έχουν ξοδέψει το παραμικρό. Επίσης οφείλεται στις χαμηλές αποδοχές, στην εντατικοποίηση της εργασίας με τις πολλές εφημερίες και στην ανυπέρβλητη γραφειοκρατία για την έγκαιρη αντικατάσταση των ειδικευόμενων μόλις τελειώσουν την ειδικότητα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρέπει να αρκεστούν σε ημίμετρα που συντηρούν το πρόβλημα αντί να το λύνουν".

Διαβάστε επίσης:

Τροποποιήθηκε η απόφαση για τους ειδικευόμενους γιατρούς