ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λίστα αναμονής μοσχευμάτων: 2.000 άτομα στην Ελλάδα περιμένουν το τηλέφωνο να χτυπήσει

Λίστα αναμονής μοσχευμάτων: 2.000 άτομα στην Ελλάδα περιμένουν το τηλέφωνο να χτυπήσει

Οι λίστες αναμονής για μεταμόσχευση είναι τεράστιες. Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού 1.600 άτομα, για μεταμόσχευση ήπατος 140, για μεταμόσχευση καρδιάς 30 και για μεταμόσχευση κερατοειδούς 200.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ ο διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Κολλάρας, με αφορμή ημερίδα, με θέμα "Μεταμοσχεύσεις - Δωρεά Οργάνων", στην οποία θα προεδρεύσει.

«Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μοσχεύματα. Η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη αλτρουισμού, ανιδιοτέλειας και ανθρωπιάς. Ο κάθε άνθρωπος που γίνεται δωρητής οργάνων, στην ουσία ανακυκλώνει τον εαυτό του.

Δυστυχώς, οι λίστες αναμονής των ατόμων που περιμένουν για μεταμόσχευση είναι τεράστιες και τα διαθέσιμα μοσχεύματα καλύπτουν μόνο το 1% των αναγκών. Θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει, ότι είναι μύθος όλα αυτά που κυκλοφορούν περί απαγωγών για αρπαγή οργάνων.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όταν έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος, τα όργανα για μεταμόσχευση αφαιρούνται με τη συγκατάθεση των οικείων και ότι άλλος είναι ο θεράπων ιατρός και άλλοι είναι οι γιατροί της ομάδας μεταμοσχεύσεων», τονίζει ο κ. Κολλάρας.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, στη Νέα Μηχανιώνα, ομιλητές θα είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων Ήπατος Χριστίνα Θεοδωρίδου και ο νοσηλευτής του Γραφείου Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος Φώτης Αντωνίου.

 

Best of DPG network

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen