ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Α. Ξανθού

Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για τη μελέτη της υφιστάμενης νομοθεσίας και τον εντοπισμό των προβλημάτων, αναφορικά με την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές Υγείας.

Πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Α. Ξανθού

Η Ομάδα Εργασίας απαρτίζεται από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας, εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Υπουργείων Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και στελέχη της ΗΔΙΚΑ.

Επίσης, θα συμμετέχουν στις εργασίες της Ομάδας ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής, Γεώργιος Βήχας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι το τέλος του μήνα, θα παραδοθεί το σχετικό πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η άρση των αποκλεισμών από την υγειονομική περίθαλψη.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθετική παρέμβαση, το υπουργείο Υγείας καλεί τις νέες διοικήσεις των ΥΠΕ καθώς και τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να άρουν τους θεσμικούς και υλικούς αποκλεισμούς των πολιτών από το αυτονόητο αγαθό της υγειονομικής περίθαλψης.

ΙΣΑ: Ατελής η Ομάδα Εργασίας του Ξανθού χωρίς τους ιατρικούς φορείς

"Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς τους ιατρικούς φορείς είναι ατελής."

Αυτό τονίζει ο ΙΣΑ με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφορικά με την Ομάδα Εργασίας για τη μελέτη της υφιστάμενης νομοθεσίας και τον εντοπισμό των προβλημάτων αναφορικά με την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας συγκρότησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Σύμφωνα με την Υ.Α που αφορά στη σύσταση ομάδας εργασίας για την αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ, το έργο της Ομάδας Εργασίας αυτής θα είναι η σύνταξη ενός κειμένου θέσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη ενιαίας και ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναφέρει ο ΙΣΑ στην επιστολή του, ωστόσο επισημαίνει ότι «η Υ.Α προσδιορίζει τα πρόσωπα που θα αποτελούν την Ομάδα εργασίας, όπου μετέχουν ιατροί κοινωνικής Ιατρικής και Γενικής Ιατρικής, δεν συγκαταλέγεται όμως κανείς εκπρόσωπος ιατρικού φορέα ή συλλόγου».

«Σε κάθε περίπτωση –τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος- για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας είναι αναγκαία η εκπροσώπηση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, ώστε να γίνουν γνωστά τα αιτήματα σύσσωμου του ιατρικού κόσμου, αλλά και για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις που υπήρξαν το προηγούμενο έτος όταν τροποποιήθηκε πρόχειρα και βιαστικά το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας» (ΠΕΔΥ) και ο σκοπός του ΕΟΠΥΥ».

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι το «παρωχημένο σύστημα του gate-keeping έχει εγκαταλειφθεί γιατί καθυστερεί τον άρρωστο και αυξάνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης όταν ο ασθενής ταλαιπωρείται από τον έναν γιατρό στον άλλον χωρίς αποτέλεσμα».

«Θέλουμε λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε την πάγια άποψη μας ότι μέσω ενός ολοκληρωμένου υγειονομικού συστήματος, διατηρούμε την Υγεία των πολιτών και αυξάνουμε το μέσο όρο ζωής τους. Γι αυτό, κάθε μεταρρύθμισή της Υγείας πρέπει να λαμβάνει χώρα με μόνη στόχευση το όφελος του ασθενή πολίτη και τη βέλτιστη δυνατή παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών με το χαμηλότερο κόστος (cost/benefit ratio): το χαμηλότερο κόστος στην Οικονομία και το χαμηλότερο κόστος στην απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Τέλος ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η κάλυψη των μεγάλων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέσα από την επαρκή και αποτελεσματική αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που έχει την τύχη να διαθέτει η χώρα μας.

«Οι ιατρικοί φορείς γνωρίζουν το ζήτημα και δύνανται να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και τη μεγάλη εμπειρία τους σε αυτά τα ζητήματα , ως εκ τούτου θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη επιτροπή και προσδοκούμε ότι θα μεριμνήσετε για αυτό», καταλήγει ο ΙΣΑ.