ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΕΠΑ: Έως και 3 μήνες αναμονή για χιλιάδες ανάπηρους που έχουν καταθέσει ένσταση

Μέχρι και 3 μήνες περιμένουν χιλιάδες ανάπηροι, που έχουν υποβάλει ενστάσεις κατά των αρχικών αποφάσεων των υγειονομικών επιτροπών από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

ΚΕΠΑ: Έως και 3 μήνες αναμονή για χιλιάδες ανάπηρους που έχουν καταθέσει ένσταση

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, το χρονικό διάστημα της αναμονής είναι έως 40 ημέρες για τα καινούργια περιστατικά, όταν όμως ο αιτών δεν είναι ικανοποιημένος από την αρχική γνωμάτευση της επιτροπής, τότε υποβάλλει ένσταση, με τον χρόνο να εκτοξεύεται στους τρεις μήνες.

Μικρή απόκλιση από τους ανωτέρω χρόνους παρουσιάζουν ελάχιστα αιτήματα που αφορούν ειδικότητες οι οποίες συγκεντρώνουν μικρό πλήθος αιτημάτων καθώς και αυτών που εξετάζονται κατ' οίκον.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, προκύπτει ότι έως τον Μάρτιο του περασμένου έτους, εξαιτίας της πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης των ιατρών – μελών των υγειονομικών επιτροπών, συσσωρεύτηκαν 68.000 αιτήματα προς εξέταση πανελλαδικά, όταν τα νέα αιτήματα που εισήχθησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός ανέρχονται σε 6.038!

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο εισέρχονται 11.000 νέα αιτήματα ανά μήνα και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για προγραμματισμό τουλάχιστον 1.200 υγειονομικών επιτροπών σε μηνιαία βάση, που μπορούν να εξετάζουν από 15.000 έως 19.000 αιτήματα.