ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ανάγκη για οριζόντιες πολιτικές και συμμαχίες

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα, και η ημέρα αυτή αποτελεί πράγματι μια καλή αφορμή για περισυλλογή αλλά και για έργα από την πλευρά της Πολιτείας και της κυβέρνησης.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ανάγκη για οριζόντιες πολιτικές και συμμαχίες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Να αναλογιστούμε δηλαδή ποια υγεία και περίθαλψη (ιατρική και φαρμακευτική) θέλουμε για τους πολίτες, ποια υγεία αξίζουν και δικαιούνται και ταυτόχρονα την υγεία που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια των μνημονιακών ανάλγητων πολιτικών.

Γιατί πράγματι οι Έλληνες έχασαν πολλά τόσο σε άυλο επίπεδο όσο και σε υλικό. Στερήθηκαν βασικά αγαθά όπως φάρμακα και αναγκαίες θεραπείες, προληπτικά προγράμματα και εξετάσεις, μάτωσαν πληρώνοντας πολλαπλάσιες συμμετοχές και νοσηλείες και φυσικά κάτι που κόβεις σήμερα απότομα, θα έρθει η ώρα να το πληρώσεις μερικά χρόνια μετά πολύ πιθανώς στο πολλαπλάσιο.

Ήδη οι επιστήμονες και οι οικονομολόγοι υγείας έχουν μιλήσει για μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στον ελληνικό λαό, κάτι που θα δούμε ωστόσο αργότερα, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούει τον κώδωνα κινδύνου για αναβίωση πολλών ξεχασμένων ασθενειών όπως η φυματίωση και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων (και όχι μόνο σεξουαλικώς). Το έλλειμμα πρόληψης αλλά και οι κακές εφαρμογές των πολιτικών των κυβερνήσεων τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα νε εμφανιστεί η εκρηκτική αυτή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρή. Εάν δε, σε όλα αυτά, προσθέσουμε και το πρόβλημα δημόσιας υγείας που υπάρχει από τους μετανάστες, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για στοχευμένες οριζόντιες πολιτικές οι οποίες θα καλύψουν όλο τον πληθυσμό.

Με την λογική αυτή, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και γενικότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα προκειμένου να μπορέσει να γυρίσει το τιμόνι του καραβιού το οποίο όδευε με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια και να ανατάξει την ανθρωπιστική κρίση που βίωσε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Οι ανασφάλιστοι (οι οποίοι αγγίζουν πλέον τα 2,5 με 3 εκατ. άτομα) βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου είναι η κατάργηση του 5ευρου από τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ, με στόχο όλοι οι πολίτες να έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα αληθινό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Αναμένεται και η κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή για τα φάρμακα, αλλά γι' αυτό θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Στο πλαίσιο πάντα της ανάταξης της ανθρωπιστικής κρίσης, η ηγεσία του υπουργείου, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ.κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός, σχεδιάζουν να οργώσουν κυριολεκτικά την χώρα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να ακούσουν και να εντοπίσουν από κοντά τα τεράστια υγειονομικά προβλήματα της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Ξεκινάει λοιπόν μια περίοδος μεγάλων και οργανωμένων ταξιδιών στην περιφέρεια, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει καρπούς μέσα από συναντήσεις με υγειονομικούς φορείς αλλά και Συλλόγους ασθενών. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί πριν μερικές ημέρες –στις 25 Μαρτίου συγκεκριμένα– περιοδεία στα Γιάννενα από τον κ. Κουρουμπλή, ενώ τη Μ. Πέμπτη ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό, θα επισκεφθούν την Κρήτη. Η εν λόγω περιοχή φυσικά, είναι ιδιαίτερα οικεία για τον κ. Ανδρέα Ξανθό, καθώς ο ίδιος κατάγεται από το Ρέθυμνο και εκλέγεται εκεί, ενώ όσο βρισκόταν στην Αντιπολίτευση είχε εκπονήσει και σχετικό σχέδιο για το πώς μπορεί η Κρήτη να αποτελέσει αυτόνομη υγειονομική περιοχή η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για τους εργαζόμενους. Θα ακολουθήσουν ταξίδια στην Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.

Φυσικά, ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα έλεγε εύλογα ότι όλα τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση κοστίζουν και πράγματι αυτή είναι μια καλή διαπίστωση. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο ΠΙΣ είχε τονίσει ότι προκειμένου να έχουμε ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης, θα πρέπει να δώσουμε 2,7 δις ευρώ, καθώς το ποσό αυτό λείπει από την υγεία και την περίθαλψη από τη χώρα μας.

Βεβαίως, τα πάντα κοστίζουν και ιδιαίτερα όταν μια χώρα έχει βιώσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με αποτέλεσμα να έχουν καταλυθεί ακόμη και οι πιο σίγουρες σταθερές, ενδεχομένως να κοστίζουν ακόμη περισσότερο. Όμως πριν από το κόστος υπάρχει πάντα η στρατηγική και οι έξυπνες ορθολογικές κινήσεις (όπως ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, Ηλεκτρονικός Φάκελος ασθενή, προληπτικά προγράμματα), οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέτωπο της νέας πολιτικής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία –γιατί όχι;– με εταιρείες, Συλλόγους Ασθενών και Εθελοντικά δίκτυα! Άλλωστε, ο αγώνας πλέον είναι κοινός για όλους και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας, «από την υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανατροπή και σωτηρία της χώρας».

Δήλωση Παναγιώτη Κουρουμπλή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

assets LARGE t 420 54457570

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στο μήνυμά του αναφέρει τα εξής:

«Σε μια εποχή που επιχειρείται η εξιδανίκευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιλογή πρωτίστης σημασίας για τη σημερινή κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας και η ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση κάθε πολίτη στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Σε μια εποχή που τα δημόσια συστήματα Υγείας δοκιμάζονται, οφείλουμε να εργαστούμε αποφασιστικά για να υπερασπιστούμε τις συλλογικές αξίες που υπηρετούν τον άνθρωπο στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.

Σημαντικός και συμπληρωματικός παράγοντας για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών αποτελεί η υγιεινή των τροφίμων, η οποία συνιστά ταυτόχρονα 'όπλο' κατά της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νοσημάτων που απορρέουν από την κακή διατροφή. Η ύπαρξη προσπελάσιμων, αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας αποτελεί ικανή συνθήκη για να αναχαιτίσουμε την υγειονομική φτώχεια που απειλεί σημαντικότατα τμήματα της κοινωνίας μας, μεταδίδοντας ταυτόχρονα το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πολίτη».

Διαβάστε ακόμη:

Το αντιμνημονιακό μήνυμα Τσίπρα προς όλη την κοινωνία μέσα από την επίσκεψη στο υπ. Υγείας

Κουρουμπλής: Χωρίς πρόβλημα χρηματοδότησης ο ΕΟΠΥΥ μέχρι το φθινόπωρο

Εγκαταστάθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο νέος πρόεδρος κ. Αθαν. Γιαννόπουλος

Σε δημόσια διαβούλευση το πόρισμα για τους ανασφάλιστους

Φυματίωση: Αύξηση κρουσμάτων σε κρατούμενους, χρήστες ουσιών και άτομα με HIV

Μήνυμα Παν. Κουρουμπλή: Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αξιοπρέπεια στους καρκινοπαθείς