ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παν. Κουρουμπλής: Επί της ουσίας η ΠΝΠ εξαιρεί τα νοσοκομεία

«Η σημερινή κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Yγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ για το θέμα των δεδουλευμένων για τις εφημερίες είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Παν. Κουρουμπλής: Επί της ουσίας η ΠΝΠ εξαιρεί τα νοσοκομεία

«Παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική. Πέντε χρόνια το σύστημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Θα σας πω μόνο δύο παραδείγματα, για να γίνει κατανοητό τι προϋπολογισμούς διαχειριζόμαστε εμείς, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε με βάση τους νόμους του μνημονίου να είχε πάρει 1,1 δισ. από τον προϋπολογισμό του 2015, και του δόθηκαν 525 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Τα νοσοκομεία το 2014 δαπάνησαν 1,620 εκατ., η πρόβλεψη για το ΄15 είναι 1,380 εκατ., στον προϋπολογισμό εγγράψαμε 800 εκατομμύρια. Υπάρχουν κύμβαλα αλαλάζοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ψήφισαν αυτούς τους προϋπολογισμούς και κλαυθμηρίζουν υποκριτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοί που συνετέλεσαν στην πλήρη κατεδάφισή του. Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το στηρίξει με κάθε τρόπο, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σχετικά με το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων ο κ. Κουρουπλής ανέφερε ότι «μέχρι να στελεχώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τις 4.500 μονίμων και άλλες 2000 επικουρικού προσωπικού, που θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε, θα αρχίσουμε να ανατάσσουμε το σύστημα. Θα ξεκινήσουμε από την επείγουσα ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να το οργανώσουμε σε μια νέα βάση».

Αναφορικά με τις εφημερίες, ο κ. Κουρουμπλής αναγνώρισε ότι «τρία χρόνια έχουν να πληρωθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία, για το '12, το ΄13 και το ΄14 . Αυτό γινόταν για να παρουσιαστεί πλεόνασμα».

Διαβεβαίωσε ότι επιλύθηκαν νομικά προβλήματα, τροποποιήθηκαν προϋπολογισμοί «και σήμερα είμαστε έτοιμοι, στις 27 Απριλίου, να πληρωθούν όλες αυτές οι εφημερίες και μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εφημερίες σε πραγματικό χρόνο».

«Θέλουμε όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων μέσα σε λίγο χρόνο να τα έχουμε πληρώσει» ανέφερε ο υπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη συσχέτισή της με τα αποθεματικά των νοσοκομείων, χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, λέγοντας «ότι πιάστηκαν αδιάβαστοι» καθώς δεν υπάρχει καμία δική του ρητή εντολή να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τραπεζα της Ελλάδος.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει μία τέτοια εξαίρεση και τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους. 'Αρα λοιπόν επί της ουσίας εξαιρούνται» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Διαβάστε ακόμη:

Παν. Κουρουμπλής: Εντός του Μαίου το σ.ν. για το φάρμακο με μείωση της συμμετοχής στην δαπάνη