ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κουρουμπλής & Ξανθός: Προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών

Ευρεία σύσκεψη με τις Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές πραγματοποίησαν την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

Κουρουμπλής & Ξανθός: Προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών

Οι εκπρόσωποι των κλινικών ενημέρωσαν διεξοδικά την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όσον αφορά στη λειτουργία των συγκεκριμένων τομέων της παιδιατρικής, με κύρια την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την οριακή κάλυψη των εφημεριών αλλά και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του προσωπικού.

Ο Υπουργός Υγείας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα ζητήματα που τέθηκαν τονίζοντας πως υπερασπίζεται τις ίδιες αξίες και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να προστατεύεται η αξιοπρέπειά του στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. «Στόχος μας» είπε χαρακτηριστικά «να μπορούμε δηλαδή να εμπεδώσουμε στην ψυχή αυτού του λαού του πονεμένου και προδομένου, ένα αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας, ότι υπάρχει ένα κράτος που εκπέμπει βούληση, εκπέμπει εμπιστοσύνη μέσα από δομές όπως είναι το σύστημα της υγείας. Όλοι ξέρουμε ποιά είναι η πραγματικότητα. Όλοι ξέρουμε ποιές είναι οι δυσκολίες της χώρας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο χώρο της υγείας. Με τις συναντήσεις που πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όπως η σημερινή γεννιέται μια νέα ελπίδα και μια νέα συλλογική προσπάθεια».

Ο Υπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης συναρτήσει των αφόρητων πιέσεων και απειλών, επέλεξε και επιλέγει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τη στήριξη αυτού του χώρου. Η επιλογή αυτή επικυρώθηκε ,όπως είπε, με την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας και την εξαγγελία των προσλήψεων των 4.500 μόνιμων θέσεων στο χώρο της Υγείας.

Όσον αφορά στα επιμέρους ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως το θέμα των γυναικών ιατρών που εγκυμονούν και πρέπει να αναπληρωθεί η θέση τους αλλά και των εξειδικεύσεων και της καλύτερης οργάνωσης των μονάδων εντατικής θεραπείας για παιδιά, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα δώσει άμεση λύση.

Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως θα αξιολογηθούν ιεραρχικά οι ανάγκες και εν συνεχεία θα καλυφθούν διεξοδικά.

Για το αίτημα κατασκευής Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ο κύριος Κουρουμπλής ανέφερε πως εξετάζεται με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο, καθώς οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και Θράκης δικαιούνται ένα τέτοιο νοσοκομείο.

Ο Υπουργός Υγείας εξεδήλωσε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση λόγω της εποικοδομητικής συζήτησης και της ενδελεχούς ενημέρωσης που είχε, υποστηρίζοντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών, τα οποία λόγω ηλικίας δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και η στάση μας απέναντί τους είναι στοιχείο του πολιτισμού μας.

Ολοκληρώνοντας διαβεβαίωσε όλους τους παρευρισκόμενους ότι ως συναγωνιστής τους θα βρίσκεται συνεχώς σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκρότησης ενός μεγάλου μετώπου υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού της υγείας.

Στη συνάντηση παρευρέθη επίσης και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ,ο οποίος δήλωσε ότι :

«Πολιτική μας βούληση είναι να αναδιοργανώσουμε το σύστημα Υγείας σε άλλη βάση. Με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων. Και με βάση τα κοινωνικά αγαθά. Αυτή είναι η βούλησή μας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου για την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό είναι σε εξέλιξη και με μόνιμο προσωπικό και με επικουρικό προσωπικό.

Το μεγάλο πρόβλημα κατά την άποψή μου είναι ότι κινδυνεύουμε να έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε την δημόσια περίθαλψη, να βρούμε κουτσά στραβά και τους πόρους και να μην υπάρχει διαθεσιμότητα από ανθρώπινο δυναμικό να καλύψει τις θέσεις. Ήδη υπάρχουν θέσεις που προκηρύσσονται και βγαίνουν άγονες, υπάρχει μετανάστευση ιατρών στην Ευρώπη, γιατί το σήμα που είχε δοθεί την προηγούμενη περίοδο ήταν ότι η δημόσια περίθαλψη πάει για διάλυση. Και ότι οι νέοι ιατροί δεν έχουν κανένα μέλλον σε αυτή τη χώρα.

Οφείλουμε λοιπόν αυτό να το αντιστρέψουμε. Και να βρούμε και συμπληρωματικά κίνητρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για μισθολογικές αυξήσεις αυτή τη περίοδο – το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά μπορούμε να βρούμε συμπληρωματικά κίνητρα τα οποία θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο ελκυστικές αυτές τις θέσεις που θα προκύψουν . Ευελπιστούμε στη συνεργασία του πιο έμπιστου και επιστημονικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που έχει το σύστημα υγείας στη πατρίδα μας. Με αυτούς θα κάνουμε ότι μπορέσουμε, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μία ζώνη υγειονομική αν θέλετε, επιτρέψτε μου τον όρο, απομόνωσης της διαφθοράς, της προκλητής ζήτησης ,της συναλλαγής με συμφέροντα και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολιτική ασυλία σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλουν και τους έντιμους ιατρούς του συστήματος και κυρίως τη κοινωνία».