ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ψυχική υγεία σε περιδίνηση...

Γκρίζα σύννεφα έχουν απλωθεί πάνω από τον τομέα της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα μετά το τραγικό περιστατικό της περασμένης Κυριακής στο Ψυχιατρείο Δαφνί, όπου ασθενής δολοφόνησε άλλον ασθενή, γεγονός που αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που κυριαρχούν, ελλείψεις που πληγώνουν όχι μόνο τον χώρο αυτό, αλλά και τη χώρα.

Η ψυχική υγεία σε περιδίνηση...

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και είναι γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χειρίσθηκε ψύχραιμα από την πρώτη στιγμή την κατάσταση αυτή και δεν αναλώθηκε σε φωνές και δεύτερες σκέψεις που μιλούν, μεταξύ άλλων, για παραίτηση του διοικητή του ΨΝΑ κ. Παύλου Θεοδωράκη.

Στον αντίποδα, ωστόσο, της λογικής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος του νοσοκομειακού συνδικαλιστικού κινήματος (επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ), Νίκος Μανιός, ο οποίος ζητά την άμεση αποπομπή του διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία ασθενούς από ασθενή.

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, επισημαίνει πως «το περιστατικό εκθέτει πολλαπλά την πολιτεία». Εξηγεί δε, πως αυτό προκύπτει επειδή επέδειξε αδυναμία να εγγυηθεί όχι μια θεραπευτική σχέση, αλλά την ίδια τη ζωή ανθρώπων που (με εισαγγελικές αποφάσεις) έχουν παραδοθεί στα χέρια της. Η απαξίωση –τονίζει– και η μεθοδευμένη προσπάθεια διάλυσης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις, τους υπουργούς και τους εντεταλμένους διοικητές των μνημονίων είναι γνωστή.

Η ιστορία στο Δαφνί, όπως είπαμε παραπάνω, αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στη χώρα μας και, όπως μάλιστα έγραψε το Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννάκο, τα τελευταία 8 χρόνια τα ψυχιατρικά νοσοκομεία λειτουργούν με μηδενικές προσλήψεις και συνεχείς συνταξιοδοτήσεις προσωπικού. Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 200% οι εισαγωγές οξέων περιστατικών. Στο Δρομοκαΐτειο, προ κρίσης, γίνονταν 1.000 εισαγωγές οξέων περιστατικών κάθε χρόνο και σήμερα 3.000, εκ των οποίων οι 6 στις 10 είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό.

Σύμφωνα με τον Ψυχίατρο Ψυχαναλυτή καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πάντειο, Στέλιο Στυλιανίδη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση από 29 χώρες στον ρυθμό ανάπτυξης ψυχιατρικών κλινών σε κοινοτικό πλαίσιο (στην κατηγορία αυτή την πρώτη θέση κατέχει η Ρουμανία) και 7η στην μείωση των κλινών στα ψυχιατρεία (την πρώτη θέση κατέχει η Μάλτα).

Προς επίρρωσιν της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ψυχιατρική φροντίδα, με αποκορύφωμα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, με περιπολικά της αστυνομίας αντί για ασθενοφόρα, εξακολουθούν και μεταφέρονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ασθενείς που εκδηλώνουν διαταραχές ή επιθετική συμπεριφορά. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διότι οι ασθενείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, τονίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής, Γιώργος Αβραμίδης. Ειδικά στο Δρομοκαΐτειο, την ημέρα της εφημερίας, ένας ψυχίατρος εξυπηρετεί 10 κλινικές. Στο Δαφνί, τέλος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, υπάρχουν 1.170 κενές οργανικές θέσεις, ενώ η πληρότητα των κλινών του στα τμήματα οξέων περιστατικών αγγίζει το 120%.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, επανασχεδιάζει την περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015 σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ θα επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο Λυκουρέντζου-Αντόρ για τα ψυχιατρεία, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Ξανθός έχει τονίσει αρκετές φορές ότι «θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μονάδων και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς να διακινδυνεύεται η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών». Πρόσφατα δε, είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι το προοδευτικό μας όραμα, αλλά επιχειρείται να υλοποιηθεί με νεοφιλελεύθερο τρόπο».

Για την ιστορία πάντως να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η ομάδα που είχε συσταθεί για να προχωρήσει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης είχε καταλήξει στο πόρισμά της, το οποίο αφορούσε στην μεταφορά των ασθενών από τα τρία ψυχιατρεία (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης) σε κλινικές γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ. Μάλιστα, δεν είναι μυστικό ότι είχε γίνει εντατική εργασία ως προς το κομμάτι αυτό. Όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου δε, η δημιουργία των 15 νέων κλινικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μαζί με την εφαρμογή του νέου σχεδίου εφημεριών θα αποσυμφόριζε και τις ήδη υπάρχουσες ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, γιατί θα λειτουργούσε τομεοποιημένα όλο το σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι ο διοικητής του ΨΝΑ έχει ζητήσει με 5 επιστολές του, 170 προσλήψεις για το Ψυχιατρείο στο Δαφνί. Από αυτές, οι 100 αφορούν σε νοσηλευτές.

Εν κατακλείδι, μικρή σημασία έχει η αποπομπή του κ. Παύλου Θεοδωράκη. Τα προβλήματα είναι βαθιά και βρίσκονται αλλού και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να βρει λύσεις, ώστε όχι μόνο για να μην επαναληφθεί άλλο δραματικό επεισόδιο όπως αυτό της περασμένης Κυριακής, αλλά και να προστατευθεί το προσωπικό που έχει στηρίξει για πολλά χρόνια το σύστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Δρομοκαϊτειο: 1.000 εισαγωγές οξέων περιστατικών προ κρίσης, 3.000 σήμερα

Το πάγωμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης & το παράδειγμα της κλινικής του Ευαγγελισμού

Αν. Ξανθός: Το νέο ΕΣΥ, τα ιατρεία της γειτονιάς, ο Συνήγορος του ασθενή, η κατάργηση της ΕΣΑΝ & το νέο εργασιακό ήθος

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & ΠΦΥ σε τροχιά αναδιοργάνωσης

Ψυχιατρείο Δαφνί: Τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία που γιορτάζουν στο Ψυχιατρείο οι ασθενείς, δηλώνει ο διοικητής

Π. Θεοδωράκης: Και προ κρίσης είχαμε 200 εισαγωγές τον μήνα στο Δαφνί