ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στα χέρια του Κουρουμπλή το θέμα του ΨΝΑ και η Επιτροπή Ξανθού για την ψυχική υγεία

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του διοικητή του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Δαφνί κ. Παύλου Θεοδωράκη από τους εργαζόμενους του ΨΝΑ –οι εργαζόμενοι έχουν κλειδώσει το γραφείο και έχουν πάρει τα κλειδιά ενώ το Σωματείο συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στα χέρια του Κουρουμπλή το θέμα του ΨΝΑ και η Επιτροπή Ξανθού για την ψυχική υγεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κινητοποίηση και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την παραμονή του στη θέση του Διοικητή και φυσικά το θέμα αυτό κυριάρχησε στην συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το θέμα του ΨΝΑ και της όλης υπόθεσης με το διοικητή το έχει αναλάβει προσωπικά ο υπουργός Υγείας, θέμα το οποίο μέχρι προχθές το είχε υπό την εποπτεία του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Στην συνάντηση, από την πλευρά του Σωματείου, τέθηκε με επιμονή το αίτημα της αποπομπής του κ. Θεοδωράκη από τη θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου. Ο Υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν και οι υγειονομικοί στην ιστοσελίδα τους, «παρότι ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν στο θέμα ραγδαίες εξελίξεις δεν προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει η αποπομπή από την θέση του Διοικητή του κ. Θεοδωράκη».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Σπύρος Κοκκινάκης ήταν το πρόσωπο που επικοινώνησε με τον κ. Παύλο Θεοδωράκη προσωπικά χθες και με περισσή ευγένεια, είναι αλήθεια, του ζήτησε την παραίτησή του. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι ο διοικητής του ΨΝΑ δεν έχει παραιτηθεί, ενώ ένα εύλογο και αντικειμενικό ερώτημα που οφείλει να μας απασχολεί είναι πως μπορεί ένα νοσηλευτήριο να λειτουργεί χωρίς διοίκηση, τη στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο νοσοκομείο βρίσκεται στην κυριολεξία στο μάτι του κυκλώνα, με 1.100 περίπου ασθενείς με σοβαρά ψυχικά προβλήματα.

Το ζήτημα πάντως της ψυχικής υγείας αναδεικνύεται σε κορυφαίο στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Το τόνισε με έμφαση άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του κατά την διάρκεια του συνεδρίου Mental Ηealth την Τρίτη 26 Μαΐου στο Caravel. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Ξανθός τόνισε στο onMed ότι έχει ήδη δημιουργηθεί Επιτροπή η οποία –με τη στήριξη του ΠΟΥ– θα επεξεργαστεί σχέδιο για την ψυχική υγεία. Φυσικά, η περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση –η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015 με κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων και μεταφορά των ψυχιατρικών κλινικών στο ΕΣΥ– δεν ισχύει και αναμένεται να επανασχεδιαστεί όπως και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση επίσης του Συμφώνου Λυκουρέντζου-Αντόρ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στην ομιλία του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης τομεοποίησης της Ψυχικής Υγείας, πράγμα που σημαίνει ενίσχυση των κέντρων ψυχικής υγείας στην περιφέρεια. Με τον όρο αυτό της τομεοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, εννοούμε «τη δημιουργία ολοκληρωμένων και λειτουργικών δικτύων ανά τομέα. Προτεραιότητα είναι ο επανασχεδιασμός των Τομέων Ψυχικής Υγείας και η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας».

Σκοπός είναι να ενισχυθεί η κοινοτική φροντίδα και να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας, ότι «Το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει πλέον στη βάση ενός Δικτύου και η φορά της κατεύθυνσης των περιστατικών θα πρέπει να είναι φυγόκεντρη και όχι κεντρομόλος. Δηλαδή, από το Γενικό Νοσοκομείο προς την Κοινότητα και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και όχι από την Κοινότητα προς το Γενικό Νοσοκομείο».

«Βασική πολιτική μας στόχευση είναι η αλλαγή παραδείγματος, η αποκατάσταση του πραγματικού νοήματος και η εμβάθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», τόνισε στην ομιλία του με νόημα ο κ. Ανδρέας Ξανθός.

Τέλος, τη στήριξη του ΟΟΣΑ και για την ψυχική υγεία (εκτός από την στελέχωση του συστήματος και την ΠΦΥ) ζήτησε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε συνάντηση την Τρίτη με την Επικεφαλής του τμήματος Υγείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κυρία Francesca Colombo.

Διαβάστε ακόμη:

Α. Ξανθός: Τομεοποίηση και αποκέντρωση της Ψυχικής Υγείας

Οι Σύλλογοι ασθενών της Ευρώπης ζητούν να αυξηθεί η δαπάνη για τα ψυχικά νοσήματα

Η Ελλάδα χώρα αυτοκτονιών - Αύξηση κατά 53% από το 1980 ως το 2013

Το 25% των χωρών της ΕΕ εμφανίζει ψυχική διαταραχή

Παύλος Θεοδωράκης: Τι απαντά στο αίτημα των εργαζομένων για αποπομπή του από το ΨΝΑ