ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι Σύλλογοι ασθενών της Ευρώπης ζητούν να αυξηθεί η δαπάνη για τα ψυχικά νοσήματα

Το θέμα των ψυχικών παθήσεων από τη σκοπιά των ασθενών παρουσίασε ο πρόεδρος Ευρώπης της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) Pedro Montellano, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες, στο συνέδριο Mental Ηealth Conference. 

Οι Σύλλογοι ασθενών της Ευρώπης ζητούν να αυξηθεί η δαπάνη για τα ψυχικά νοσήματα

O Pedro Montellano είναι πρόεδρος της GAMIAN Ευρώπης, Αντιπρόεδρος του European Brain Council (EBC), μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του "EU Joint Action on Mental Health and Wellbeing" και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πλατφόρμας Εμπειρογνωμόνων για την Κατάθλιψη της Ε.Ε..

Ο κ. Montellano τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων υγείας. Τα ψυχικά ζητήματα πρέπει να είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στο σπίτι τους και να δέχονται τη φροντίδα από τους συγγενείς τους. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια βελτίωση της ασθένειας των ανθρώπων αυτών, μέσω των νέων φαρμάκων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παρενέργειες από τα φάρμακα αυτά, όπως π.χ. αναπηρίες κ.α. και δυστυχώς υπάρχει μέτριος έλεγχος των συμπτωμάτων αυτών.

Ωστόσο, για να βοηθηθούν τα άτομα αυτά θα πρέπει να παίρνουν και τα κατάλληλα φάρμακα και δυστυχώς η δοσολογία που λαμβάνουν δεν είναι η σωστή με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητά τους. Οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα, όμως οι θεραπείες αυτές είναι ιδιαίτερα ακριβές. Το ζητούμενο είναι να οδηγήσουν τα φάρμακα αυτά τον ασθενή στην ανάρρωση.

Ο κ. Pedro Montellano ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η θεραπεία των ασθενών αυτών μπορεί να επιτευχθεί και μέσα στην ίδια την κοινότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται κοντά και να συζητούν, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει πολύ". Και συνέχισε αναφέροντας ότι "πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών και να μην αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς αυτούς ως ζόμπι. Η ψυχική υγεία είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι του συστήματος υγείας και επηρεάζει πάρα πολλά συστήματα όπως τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό κ.α. Άποψή μου είναι ότι η δαπάνη για τη φροντίδα ψυχικών νοσημάτων είναι περιορισμένη και πρέπει να αυξηθεί".

Κλείνοντας, ο κ. Pedro Montellano σημείωσε ότι "χρειαζόμαστε συντονισμό του συστήματος, υπάρχουν διαφορετικά κομμάτια και διαφορετικοί εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να συντονιστούν όλοι μαζί προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό όραμα για να μπορέσουμε να πετύχουμε. Πρέπει να δούμε το θέμα του στίγματος γενικά και ειδικά. Επίσης πρέπει να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση όλων όσων συμβάλλουν στην ενημέρωση του κόσμου, όπως είναι τα ΜΜΕ".

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα χώρα αυτοκτονιών - Αύξηση κατά 53% από το 1980 ως το 2013

Το 25% των χωρών της ΕΕ εμφανίζει ψυχική διαταραχή