ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άγιος Σάββας: Ηχηρή απάντηση από τον διοικητή του σε όσους χλευάζουν το νοσοκομείο

Μία προσπάθεια να βάλει τα πράγματα σε τάξη και να αναδείξει την πραγματική δυναμική του νοσοκομείου- καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσηλευτήριο της χώρας, με 100.000 ασθενείς ετησίως, με ένα προσωπικό που δίνει καθημερινά την μάχη του, με ερευνητικά προγράμματα, με σύγχρονη τεχνολογία και με τεράστια ευγνωμοσύνη από την πλευρά των οικογενειών των ασθενών- επιχειρεί ο διοικητής του «Αγίου Σάββα» κ. Νίκος Φαλδαμής.

Άγιος Σάββας: Ηχηρή απάντηση από τον διοικητή του σε όσους χλευάζουν το νοσοκομείο

Με αφορμή το γεγονός, ότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας, έπεσαν στο Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» την 15/5/2015, όταν η Εκκλησία του νοσοκομείου υποδέχτηκε τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, ύστερα από πρωτοβουλία της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρει ο διοικητής, δημοσιεύματα του Ημερήσιου Τύπου καθώς και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, από τότε, προσπάθησαν να αναζητήσουν εναγωνίως «παθογένειες» του Νοσοκομείου, ώστε να τις αναδείξουν.

Και συνεχίζει ο διοικητής στο δελτίο τύπου που απέστειλε:

«Το απεκάλεσαν «Νοσοκομείο της ντροπής» και κατήγγειλαν την υποδομή του ως τριτοκοσμική. Πόσο αναληθές! Καταγγέλθηκε ακόμα και το γεγονός ότι το πρόσφατα ανακαινισμένο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» παραμένει αχρησιμοποίητο και άχρηστο για τους πολίτες, στους οποίους απευθύνεται. Το πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ της 26ης Μαΐου 2015, συνέχισε την ίδια ρητορική, ώστε το Νοσοκομείο να πρέπει πλέον να υπερασπιστεί το προφανές.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν μια δημοφιλή δημοσιογραφική έκφραση, «ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή»:

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο της χώρας με συνολική ετήσια κίνηση άνω των 100.000 ασθενών. Υποδέχεται ασθενείς ασφαλισμένους και μη, από όλη τη χώρα και μεγάλο αριθμό διακομιδών από όλα τα νοσοκομεία. Πραγματοποιούνται καθημερινά εξειδικευμένες εξετάσεις, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, χειρουργεία και νοσηλείες, πολλά εκ των οποίων γίνονται αποκλειστικά στον «Άγιο Σάββα», εκπαιδεύονται εκατοντάδες υποψήφιοι λειτουργοί υγείας και εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίου βεληνεκούς που διεκδικούν και λαμβάνουν σημαντικές διακρίσεις.

Το Νοσοκομείο ως μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχει όντως επηρεαστεί από την υπάρχουσα οικονομική κρίση. Το Νοσοκομείο λειτουργεί στις νέες συνθήκες έχοντας ως όπλο το ανθρώπινο δυναμικό του και τις συνεχώς βελτιούμενες και εκσυγχρονισμένες διαδικασίες. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διαρκής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας παρά τη μείωση των δαπανών και την ταυτόχρονη αύξηση των ασθενών.

Πράγματι, ο «Άγιος Σάββας» διαθέτει πολλούς εξαιρετικά οργανωμένους χώρους παροχής υγείας αλλά δυστυχώς, τη «δημοσιογραφική παράσταση» κλέβει ένας μόνο πολύ φωτογραφημένος διάδρομος στο υπόγειο του, όπου προσωρινά αποθηκεύονται, ελλείψει χώρου, μία σειρά υλικών. Η ίδια έλλειψη χώρου και η ανάγκη ανανέωσης υγειονομικού εξοπλισμού οδηγεί καμιά φορά στη προσωρινή σώρευση αντικειμένων στον εσωτερικό ακάλυπτο χώρο με σκοπό την απόσυρσή τους από τον ΟΔΔΥ.

Και είναι βέβαια προφανές ότι οι επιλεκτικές εικόνες βοηθούν ένα ρεπορτάζ, αλλά δεν εξυπηρετούν ούτε την αλήθεια ούτε την πληροφόρηση.
Καμία αναφορά δεν γίνεται όμως, πως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το Νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς ράντζα στους διαδρόμους, χωρίς κανένα μέχρι στιγμής πρόβλημα σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, με άριστη καθαριότητα και σίτιση και με πάρα πάρα πολλές αναφορές ευγνωμοσύνης και συγχαρητηρίων από τους ασθενείς και το περιβάλλον τους.

Είναι αλήθεια ότι το Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος» λειτουργεί σήμερα με μειωμένη παραγωγικότητα. Είναι επίσης αλήθεια όμως, πως από την επόμενη των εγκαινίων, λειτουργεί πλήρως το ακτινοδιαγνωστικό του τμήμα, εξυπηρετώντας μεγάλο αριθμό ασθενών καθημερινά και από την εβδομάδα 8/6/15 θα λειτουργήσει και το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του κέντρου. Είναι αλήθεια τέλος, πως για να λειτουργήσει πλήρως το κέντρο και βέβαια σταδιακά, απαιτείται ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων κατηγοριών προσωπικό για την πρόσληψη του οποίου, Νοσοκομείο και Υπουργείο έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Θα εκτιμούσαμε αν είχε δοθεί έμφαση στις υψηλές προδιαγραφές που θα αποκτήσει το Νοσοκομείο με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης 5 νέων μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας (δύο γραμμικοί επιταχυντές, ένας αξονικός εξομοιωτής και δύο γ-camera) και στην ωφέλεια που απορρέει από αυτή για τους ασθενείς, αντί για ένα ρεπορτάζ που μετρά αντίστροφα πόσα μηχανήματα βρίσκονται προσωρινά εκτός λειτουργίας, απαξιώνοντας τις προσπάθειες του προσωπικού να εξυπηρετήσει τον όγκο των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, όσοι απέμειναν από το μειούμενο συνεχώς προσωπικό, δίνουν την καθημερινή τους μάχη. Γι αυτό, τους αξίζει όχι μόνο ένα μπράβο αλλά μία διαρκής προβολή της άνισης καθημερινής τους προσπάθειας. Προσπάθεια η οποία, όχι μόνο ποτέ δεν επαινέθηκε από τον Τύπο, αλλά αντίθετα, καθόλου δεν εξυπηρετείται με δημοσιεύματα και καταγγελίες του επουσιώδους και του ασήμαντου, πού μόνο θίγουν το σπίτι τους κάτω από το αγχώδες ηχητικό σήμα των ειδήσεων των 20.00».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. – Διοικητής
Νικόλαος Φαλδαμής

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Ζητά την ασφαλή λειτουργία του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου στο «ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ»