ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδοψυχιατρική ΠαΓΝΗ: Διεκδικούν άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, προσλήψεις και εγγύηση συνέχισης λειτουργίας

Παιδοψυχιατρική ΠαΓΝΗ: Διεκδικούν άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, προσλήψεις και εγγύηση συνέχισης λειτουργίας

Με ανοικτή επιστολή τους, οι εργαζόμενοι της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ επιχειρούν να ενημερώσουν για την πραγματικότητα που βιώνουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, διεκδικούν άμεση καταβολή μισθών από Μάρτιο έως Ιούνιο 2015 και τακτική/συνεπή καταβολή των δεδουλευμένων μηνιαίως, άμεση καταβολή των εφημεριών από Γενάρη 2015 και υπερωριών από Σεπτέμβριο 2014, δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της με ένταξή της στον οργανισμό του νοσοκομείου, αλλά και
πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

«Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ στελεχώθηκε το Σεπτέμβρη του 2014 προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία της για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της Κρήτης και της Νοτίου Ελλάδας, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε σε επίπεδο Εξωτερικών Ιατρείων. Από το Γενάρη του 2015 ξεκίνησαν οι νοσηλείες των πρώτων παιδιών και εφήβων, οι οποίες συνεχίζονται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.
Έκτοτε, ενισχύθηκε η λειτουργία του υπάρχοντος τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου με κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητάς του.

Παράλληλα, υποστηρίχθηκε η διασύνδεση εντός νοσοκομείου και η κάλυψη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου/Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων (από Παιδοψυχίατρο και Ψυχολόγο της κλινικής), καθώς και άλλες προνοιακές δομές της 7ης ΥΠΕ.

Η κλινική υποστηρίζεται καθημερινά με εφημερίες ιατρών, ενώ η γενική εφημερία καλύπτεται και από ψυχολόγο. Να σημειωθεί ότι τα περιστατικά διακινούνται καθημερινά στην κλινική τόσο μέσα από το νοσοκομείο όσο και από δομές από όλη την Κρήτη και τη νότιο Ελλάδα (νότια Πελοπόννησος, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), καθώς πρόκειται για τη μοναδική Παιδοψυχιατρική Κλινική στην εν λόγω περιφέρεια.

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες Πανεπιστημιακές Παιδοψυχιατρικές Κλινικές στην Ελλάδα, η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας ασθενών, παιδιών-εφήβων και των οικογενειών τους, τα προβλήματα των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της επιδείνωσης της κρίσης, που ωθεί όλο και περισσότερο πληθυσμό στην αναζήτηση δημοσίων υπηρεσιών υγείας.

Το παράδοξο στη λειτουργία αυτής της κλινικής είναι ότι δημιουργήθηκε μαζί με την ημερομηνία λήξης της. Το προσωπικό της κλινικής απαρτίζεται στο σύνολό του από 17 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 13 έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ με 12μηνη σύμβαση μίσθωσης έργου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή αυτασφάλιση και απόδοση ΦΠΑ.

Μολονότι τα κριτήρια πρόσληψης ήταν σύμφωνα με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, οι εργαζόμενοι εμφανιζόμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στην ουσία έχουμε εξαρτημένη σχέση εργασίας και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.
Από την έναρξη της σύμβασής μας βιώνουμε την πλήρη απαξίωση, καθώς πάντα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μας.

Στην παρούσα περίοδο είμαστε απλήρωτοι από το Μάρτη του 2015, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αμοιβή των εφημεριών και των υπερωριών, τις οποίες υποχρεούμαστε να πραγματοποιούμε και για τις οποίες ουδέποτε έχουμε αποζημιωθεί έως σήμερα. Επιπρόσθετα, στο διάστημα της απλήρωτης εργασίας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να εκδίδουμε τα Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών καταβάλλοντας κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία των υπηρεσιών που παρέχουμε με -πολλές φορές- προσωπικό κόστος και συναισθανόμενοι την ανάγκη ύπαρξης της κλινικής αυτής και καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία της το Σεπτέμβριο του 2015, αφού εξαντλήσαμε τα περιθώρια διεκδικήσεων και υποσχέσεων, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 από 07.30 έως 10.30. Εάν το Υπουργείο Υγείας δε δώσει άμεση λύση στα αιτήματά μας τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα μας με επόμενες κινητοποιήσεις.»