ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έντονη αντίδραση από την Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας για την απόλυση των διοικητών του ΕΣΥ

Την έντονη αντίδρασή της για την τροπολογία που κατέθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την οποία απολύονται οι υπηρετούντες διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων και αναμένεται η πρόσληψη νέων στελεχών, εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), προσθέτοντας, ότι δεν ελήφθη υπόψιν της ηγεσίας, η πρόταση της Εταιρείας που κατατέθηκε πριν τρεις μήνες και αφορούσε στην έγκυρη αξιολόγηση όλων των υπηρετούντων και την απομάκρυνση των πλείστων ακατάλληλων Διοικητών.

Έντονη αντίδραση από την Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας για την απόλυση των διοικητών του ΕΣΥ

Μάλιστα η Εταιρεία, ξεκινάει αλλά και καταλήγει την ανακοίνωσή της, με την λέξη «κρίμα...», σημειώνοντας ότι «η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι, υπό τις σημερινές τραγικές συνθήκες, η κακοδιοίκηση δεν οδηγεί απλά στην περαιτέρω υποβάθμιση των κρατικών νοσοκομείων, αλλά στην ουσιαστική ιδιωτικοποίησή τους».

Σχολιάζοντας ειδικότερα την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) Γιώργος Ι. Στάθης, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Προ τριμήνου, η ΕΕΜΥΥ υπέβαλε στην πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μία επεξεργασμένη πρόταση, με την οποία:

α) Εισηγήθηκε την έγκυρη αξιολόγηση όλων των υπηρετούντων και την απομάκρυνση των πλείστων ακατάλληλων Διοικητών, με νόμιμη διαδικασία και χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου με δυσβάστακτες αποζημιώσεις. Δεν υπήρχε καμία υποχρέωση αντικατάστασής τους, από τους «επιλαχόντες» μιας παράνομης αλφαβητικής λίστας, που είχε συντάξει μια Επιτροπή παράνομης σύνθεσης, επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων.
β) Διατύπωσε πλήρη και σαφή νομοθετική ρύθμιση μιας διαδικασίας αδιάβλητης αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και επιλογής των αντικειμενικά επικρατέστερων εξειδικευμένων επαγγελματιών, ώστε να διοικηθούν επιτέλους τα νοσοκομεία με επιστημονικές αρχές και μεθόδους.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε:

1. Απολύονται με αντισυνταγματικό τρόπο οι υπηρετούντες Διοικητές και φυσικά θα λάβουν παχυλές αποζημιώσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Απλά, όταν τελεσιδικήσουν οι αγωγές νομικών γραφείων, όπως αυτά των κ.κ. Μητρόπουλου, Κατρούγκαλου κ.λπ., θα κληθεί να εκταμιεύσει τα «σπασμένα» μια επόμενη πολιτική ηγεσία.

2. Καταργείται η προκήρυξη των θέσεων, όπως επίσης κάθε διαδικασία κρίσης και επιλογής, και παγιοποιούνται τα ασαφή, ανεπαρκή και αστεία «προσόντα», που επέτρεπαν και επιτρέπουν τον διορισμό άσχετων και τυχάρπαστων προσώπων. Υπέρτατος, μοναδικός και ανεξέλεγκτος Κριτής, αναγορεύεται προσωπικά ο κ. Υπουργός, που μπορεί να διορίζει ακόμη και τον κηπουρό του, αρκεί αυτός να έχει πτυχίο ανθοκομίας (κυριολεκτικά).

3. Κάποτε η θητεία των Διοικητών ήταν πενταετής, αργότερα έγινε τριετής και τώρα γίνεται διετής. Δεν θα υπογράφουν συμβάσεις αποδοτικότητας και μπορούν να εκδιώκονται οποτεδήποτε, χωρίς αποζημίωση! Είναι προφανές ότι, το Υπουργείο προσβλέπει σε ό,τι ...χειρότερο κυκλοφορεί στην αγορά, αναζητώντας ένα ολιγόμηνο, άπραγο βόλεμα.

4. Η ηγεσία του Υπουργείου δηλώνει, επισήμως και εγγράφως, ότι χρειάζεται ...δύο (2) χρόνια (!), για «να επεξεργαστεί και θεσμοθετήσει ένα αξιόπιστο, πραγματικά αξιοκρατικό, αλλά ταυτόχρονα και εφαρμόσιμο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων Διοικητών». Η αλήθεια είναι ότι, το είχε έτοιμο στα χέρια της και, αν ήθελε να κάνει τροποποιήσεις, επαρκούσαν δύο (2) μέρες».

Δυστυχώς, δέκα (10) χρόνια μετά την περιβόητη «επανίδρυση του Κράτους» στα νοσοκομεία, από τον κ. Ν. Κακλαμάνη, η σημερινή ηγεσία της Υγείας θεσμοθετεί εκ νέου την απροκάλυπτη, κομματική και αναξιοκρατική εκμετάλλευση των θέσεων νοσοκομειακών Διοικητών. Αναμένεται και πάλι ο διορισμός κάποιων άεργων μελών της κομματικής νεολαίας, κυρίως όμως αρκετών συνδικαλιστών ιατρών ΕΣΥ, οι οποίοι, στερούμενοι του λεγόμενου επαγγελματικού goodwill, θα επιλεγούν να ετεροαπασχοληθούν, με το αζημίωτο βέβαια...

Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι, υπό τις σημερινές τραγικές συνθήκες, η κακοδιοίκηση δεν οδηγεί απλά στην περαιτέρω υποβάθμιση των κρατικών νοσοκομείων, αλλά στην ουσιαστική ιδιωτικοποίησή τους.
Κρίμα...».

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος στην θητεία των διοικητών και χωρίς αποζημίωση, με τροπολογία του υπ. Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ