ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Επιμερισμός του κόστους, έλεγχος της καινοτομίας & αξιολόγησης για να έχουμε καλή πορεία εντός Ευρώπης

Στην θέση της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη της δημόσιας υγείας, της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακείων, αναφέρθηκε ενδελεχώς ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ.Ι.Μπασκόζος, σε Ημερίδα με τίτλο "Συμφωνίες Επιμερισμού του Κόστους, της Αβεβαιότητας και του Κινδύνου: Ένα Εργαλείο Έγκαιρης και Ισότιμης Πρόσβασης στην Καινοτομία της Υγείας", που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ. 

Μπασκόζος: Επιμερισμός του κόστους, έλεγχος της καινοτομίας & αξιολόγησης για να έχουμε καλή πορεία εντός Ευρώπης

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε με έμφαση, στην μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός με τους δανειστές, με την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, από το ΟΧΙ που εισπέραξε η κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή στο Δημοψήφισμα. Ακόμη, συμφώνησε με τις απόψεις που κατατέθηκαν στην ημερίδα, περί επιμερισμού του κόστους, περί ελέγχου της καινοτομίας και αξιολόγησης, έννοιες που πρέπει να γίνουν πράξεις προκειμένου να σταθούμε ως χώρα μέσα στην Ευρώπη, όπως σημείωσε.

Αναλυτικά, στην ομιλία του ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στα εξής:

«Αυτή τη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση, με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, δίνει μια μεγάλη μάχη στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Θέλω να σας καταθέσω από την ψυχή μου ότι αυτό στο οποίο είπε ΟΧΙ ο ελληνικός λαός, με συντριπτική πλειοψηφία προχθές, είναι το ύφος και η ουσία της δήλωσης του κου Γιούνκερ εχθές που μίλησε για την Ελλάδα και για το λαό μας, μ' αυτό τον τρόπο και μ' αυτή την έλλειψη σεβασμού για τη δημοκρατία μας. Παρ' όλα αυτά, εμείς αισθανόμαστε ότι η εντολή που έχουμε είναι να βρούμε λύση για βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στη Ευρωζώνη. Ελπίζω να το καταλάβουν όλοι.

Το δεύτερο που έχω να πω, επειδή μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και μου αρέσει να είμαι συγκεκριμένος, εάν είχαμε πει ΝΑΙ σε όλα όσα θέλανε, τότε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα πήγαινε στα τάρταρα - όπως και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της έχουν πει - αλλά και η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, οι έλληνες φαρμακοποιοί θα έβλεπαν τα φαρμακεία τους να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι έλληνες ασθενείς θα έβλεπαν τη συμμετοχή τους να αυξάνει συνεχώς. Ήθελε κανείς αυτό το πράγμα να συμβεί; Φαντάζομαι όχι. Αυτό λοιπόν το νόημα είχε και έχει το ΟΧΙ.

Από την άλλη μεριά όμως οι ημερίδες σαν τη σημερινή είναι πολύτιμες. Γιατί είναι πολύτιμες; Γιατί εμείς σαν πολιτική ηγεσία, με όλη τη σεμνότητα που μπορούμε να έχουμε, θέλουμε από τους οικονομολόγους της Υγείας, από αυτούς που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, να μας δώσουν απαντήσεις σε τρία πράγματα:

1) Πως σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας, που κατέστρεψαν το χώρο της Υγείας, μπορούμε να διασφαλίσουμε να έχουμε χρήματα ώστε να μπορεί ο τομέας της Υγείας να σταθεί σε όλους τους τομείς όρθιος, σε όφελος των ασθενών.
2) Πως θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη κακοδιοίκηση, τη κακή διαχείριση και
3) πως θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πρόσβαση στα φάρμακα για ΟΛΟΥΣ που έχουν ανάγκη - και στα καινοτόμα - με ελαττωμένη συμμετοχή και με διασφάλιση αποπληρωμής από το δημόσιο.

Η προσφορά, οι επεξεργασίες που ήδη έχω ακούσει, με βρίσκουν πάρα πολλές φορές σύμφωνο, όπως αυτές οι περίφημες απόψεις περί επιμερισμού του κόστους, περί ελέγχου της καινοτομίας και αξιολόγησης. Μόνο που τώρα είναι η ώρα να σταματήσουν αυτά να είναι λόγια και να γίνουν πράξη. Γιατί αν δεν γίνουν πράξη, τότε καθόλου καλή πορεία δεν θα έχουμε ούτε σαν χώρα, ούτε μέσα στην Ευρώπη.»

Διαβάστε ακόμη:

Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης με επικεφαλής τον Γ. Μπασκόζο