ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανάγκη να δημιουργηθεί το ΕΣΥ του 2020, αφού το σημερινό γέρασε πλέον

 Να δημιουργήσουμε τα νοσoκομεία του 2020, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Τζανείου κ. Στέφανος Φούσας, σημειώνοντας ότι πρέπει να πούμε ξανά ναι στην αξιολόγηση και στην αριστεία στο ΕΣΥ.

Ανάγκη να δημιουργηθεί το ΕΣΥ του 2020, αφού το σημερινό γέρασε πλέον

Όπως αναφέρει στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, θα πρέπει να δμιουργηθούν Κλινικές Αριστείας και να γίνεται αξιολόγηση όλων των βαθμίδων του ιατρικού προσωπικού σε ετήσια βάση.

Στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε φάση σύνταξης, αφού οι προσλήψεις έχουν παγώσει από το 2010 και οι περισσότεροι γιατροί είναι πάνω από 60 ετών. Το 70% των γιατρών που στηρίζει το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια, έχει γεράσει βιολογικά και επαγγελματικά. Επιπλέον, μεταξύ του 2012 και 2013, το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 4.098 άτομα.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Ηλίας Σιώρας, το 1985, ο μεγάλος όγκος των γιατρών του ΕΣΥ ήταν Επιμελητητές Β΄. Μετά το 1992-1993 έπεσε αισθητά ο ρυθμός των διορισμών των γιατρών.

Τα οξυμένα προβλήματα άχισαν να παρουσιάζονται μετά το 2005 οπότε άρχσαν να βγαίνουν στην σύνταξη οι πρώτοι γιατροί.
Επίσης το 2009 καθιερώθηκε το πολυδιευθυντικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο ένας αριθμός γιατρών που είχε ήδη υπηρετήσει πάνω από 15 χρόνια στο ΕΣΥ, πήρε βαθμό Διευθυντή.