ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το νοσοκομείο Δράμας εκπέμπει SOS - Σοβαρές ελλείψεις που βάζουν σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η υγεία και η περίθαλψη στην χώρα μας, καθώς η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, βάζοντας σε κίνδυνο, τόσο τους ασθενείς, όσο και τους ίδιους του εργαζόμενους.

Το νοσοκομείο Δράμας εκπέμπει SOS - Σοβαρές ελλείψεις που βάζουν σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό

Τα καινούρια μαντάτα, έρχονται από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, ο οποίος προειδοποιεί ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις, καθιστά επισφαλή τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει, με αποτέλεσμα κλινικές πρώτης γραμμής, να αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο, με τις τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο, ποσό που αγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ.

Σε έγγραφο που απέστειλε στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο και τους αρμόδιους φορείς, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «...τα φλέγοντα αυτά ζητήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης...». Για τον λόγο αυτό, ζητεί να μην απομακρυνθεί κανείς επικουρικός γιατρός, αλλά να γίνουν επιπλέον προσλήψεις, κυρίως ειδικών παθολόγων και γενικών γιατρών, με σκοπό την κάλυψη και του πρωινού ωραρίου (τακτικών ιατρείων) και των εφημεριών.

Όπως αναφέρουν ειδικότερα, είναι αναγκαία η προκήρυξη δύο θέσεων ειδικών παθολόγων (μόνιμων ή επικουρικών), ενώ βάσει οργανογράμματος στην ενιαία πλέον Παθολογική κλινική των 54 κλινών προβλέπονται δέκα θέσεις ειδικών παθολόγων.

Σήμερα υπηρετούν πέντε ειδικοί, η μία εκ των οποίων λείπει με άδεια εγκυμοσύνης έως το τέλος του 2016 και μία άλλη έλαβε διορισμό για θέση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικευόμενοι έμειναν μόνον έξι, από δώδεκα που προβλέπονται στην κλινική. Η ενιαία Παθολογική κλινική έχει πληρότητα 90% και εφημερεύει καθημερινά, ενώ δεν υπάρχει Νευρολογική, Πνευμονολογική και Νεφρολογική, όπως στα νοσοκομεία της Καβάλας και των Σερρών.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, είναι αναγκαία η ταυτόχρονη προκήρυξη θέσεων ειδικών γιατρών, όπως ακτινολόγου, ουρολόγου, αναισθησιολόγου, μικροβιολόγου και νευρολόγου, για να λειτουργεί το νοσοκομείο στο κατώτατο όριο ασφαλείας.

Ζητούν επίσης, να προγραμματιστούν, μετακινήσεις γενικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο νοσοκομείο Δράμας για την εξυπηρέτηση των αναγκών συνταγογράφησης στα εξωτερικά ιατρεία για ασθενείς με χρόνια νοσήματα και, όταν χρειάζεται, στα επείγοντα.

Διαβάστε ακόμη:

Πάγωσε πάλι η υγεία στην χώρα μας... Αλλά η υγεία δεν μπορεί να περιμένει, όπως και οι πολίτες