ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ιατρικών αμοιβών: Διαπιστώσεις ΙΣΑ & ασφαλιστικών εταιρειών

Μικτή επιτροπή η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των ιατρικών επιστημονικών ενώσεων και του ΙΣΑ, θα επανακαθορίσει την βαρύτατα των ιατρικών πράξεων και θα διαπραγματευτεί τις ιδιαίτερα χαμηλές αποδιδόμενες ιατρικές αμοιβές.

Μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ιατρικών αμοιβών: Διαπιστώσεις ΙΣΑ & ασφαλιστικών εταιρειών

Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, στην συνάντηση που είχαν χθες, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, με εκπροσώπους των Ασφαλιστικών εταιρειών, όπου ετέθη ακόμη από την πλευρά των γιατρών, η αγωνία, για την την μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ιατρικών αμοιβών.

Η συνάντηση με εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών και συγκεκριμένα της Ένωσης ασφαλιστικών εταιρειών, της ΝΝ Hellas , της ΑΧΑ, της MEDNET, της AGROTIKI, της ΜΙΝΕΤΤΑ και της GROUPAMA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ εξέφρασαν την ανησυχία τους όσον αφορά την μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ιατρικών αμοιβών η οποία σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνει το ένα έτος, ενώ η φορολογική αντιμετώπιση των ιατρών που τους επιβάλλει την έκδοση φορολογικών παραστατικών μετά την ιατρική πράξη και όχι μετά την εξόφληση των ιατρικών υπηρεσιών δημιουργεί φορολογική αδικία χωρίς προηγούμενο δηλαδή φορολογούνται Έλληνες πολίτες για χρήματα που δεν έχουν ακόμα εισπράξει ή και δεν θα εισπράξουν ποτέ αν το περιστατικό δεν καλυφθεί.

Μετά από μακρά συζήτηση οι ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν στην ανάγκη τριμερούς συνάντησης με συμμετοχή και των εκπροσώπων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τα οποία φέρουν μεγάλη ευθύνη ως προς την απόδοση των ιατρικών αμοιβών με μεγάλη καθυστέρηση. Μικτή επιτροπή με εκπροσώπους των ιατρικών επιστημονικών ενώσεων και του ΙΣΑ θα επανακαθορίσει την βαρύτατα των ιατρικών πράξεων και ως εκ τούτου θα διαπραγματευτεί και τις ιδιαίτερα χαμηλές αποδιδόμενες ιατρικές αμοιβές.

Τέλος οι ασφαλιστικές εταιρείες δεσμεύτηκαν ώστε με συναίνεση του ασθενούς όσον αφορά τα χρόνια περιστατικά και τις προγραμματισμένες επεμβάσεις να υπάρχει η επιβεβαίωση κάλυψης του περιστατικού κατά την εισαγωγή ως και του ποσοστού κάλυψης που παρέχεται προς αποφυγή έκδοσης φορολογικών παραστατικών σε περιπτώσεις μη αποδοχής της εισαγωγής από τις εταιρείες.