ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επικουρικοί: Να επαναδημοσιευθεί η λίστα ζητά ο ΙΣΑ, καθώς αποτελεί μείζον θέμα διαφάνειας

Να επαναδημοσιεύσει το υπουργείο Υγείας την λίστα με τους επικουρικούς γιατρούς και να υπάρξει στο εν λόγω θέμα διαφάνεια ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, καθώς, όπως αναφέρει, μόνο η πολιτική ηγεσία γνωρίζει τις κενές θέσεις και την σειρά κατάταξης στην λίστα επικουρικών.

Επικουρικοί: Να επαναδημοσιευθεί η λίστα ζητά ο ΙΣΑ, καθώς αποτελεί μείζον θέμα διαφάνειας

Να θυμίσουμε ότι από τις 22 Ιουνίου (με υπουργό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή) ξεκίνησε να ισχύει η διαδικασία του νέου τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών. Στόχος του υπουργείου Υγείας, όπως είχε ανακοινώσει τότε η ηγεσία του υπουργείου, είναι η ταχύτερη κάλυψη των κενών θέσεων στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.

Μάλιστα, με το νέο τρόπο τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας θα καταρτίζεται και θα τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος επικουρικών γιατρών ανά ειδικότητα, ανέφερε η ηγεσία, σημειώνοντας ότι ο κατάλογος αυτός θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης κάθε ιατρού, την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς του, την ύπαρξη εξειδίκευσης ή εμπειρίας και τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή του.

Ο κατάλογος, όπως είχε ανακοινώσει η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επρόκειτο να αναρτηθεί για πρώτη φορά στις 29 Ιουνίου 2015, με στόχο να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο, όπως τονίζει ο ΙΣΑ, δεν υφίσταται πλέον η ανάρτηση.

Εν τω μεταξύ, όπως προέκυψε από πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με τον περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, εντός των επόμενων 15 ημερών, αναμένεται να προσληφθούν 34 επικουρικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων σε νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας. Επιπλέον, τουλάχιστον 10 διασώστες και οδηγοί αναμένεται να ενταχθούν στις 100 θέσεις που θα προκηρυχθούν εντός των επόμενων ημερών.

Επίσης, σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται η τοποθέτηση 500 επικουρικών γιατρών με προτεραιότητα στην Δυτ. Μακεδονία, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΙΣΑ προς τον υπουργό Υγείας έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την ΥΑ Α2α/Γ.Π.οικ.58541/2015 (ΦΕΚ 1623/Β/3-8-2015) του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με την οποία τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε η Α2α/Γ.Π.οικ.42873/8-6-2015 (ΦΕΚ 1078/Β) «Κατάρτιση και τήρηση καταλόγου-διαδικασία τοποθέτησης επικουρικών ιατρών», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Α2α/ΓΠ.οικ. 52355/15-7-2015 (ΦΕΚ 1499/Β), ρυθμίστηκαν τα εξής:

1. Ορίστηκε προθεσμία μέχρι και 14-8-2015 προκειμένου να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση οι εγγεγραμμένοι μέχρι 26-6-2015 στον κατάλογο των επικουρικών ιατρών, οι οποίοι δεν υπέβαλαν δήλωση προτίμησης έως 7-7-2015, ότι επιθυμούν να παραμείνουν στον κατάλογο και να τοποθετηθούν οπουδήποτε, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Όσοι ιατροί δεν υπέβαλαν μέχρι 14-8-2015 την ανωτέρω δήλωση, διαγράφτηκαν αυτοδικαίως από τον κατάλογο. Πρέπει να επισημανθεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι αν και μέχρι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δημοσιοποιούνταν στη σελίδα του Υπουργείου Υγείας οι κενές θέσεις επικουρικών ιατρών και η σειρά κατάταξης βάσει ημερομηνίας υποβολής, πλέον δεν υφίσταται η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Ως εκ τούτου, μόνο το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει τις κενές θέσεις και την σειρά κατάταξης στην λίστα επικουρικών. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις οι εγγεγραμμένοι θα λαμβάνουν τον διορισμό τους και πρέπει εντός 7 ημερών να τον αποδεχθούν, άλλως τάσσονται τελευταίοι στη λίστα και σε περίπτωση που αρνηθούν δυο φορές αποκλείονται από την λίστα επικουρικών για δύο έτη.

Για λόγους διαφάνειας, αιτούμαστε όπως επαναδημοσιεύσετε τις κενές θέσεις καθώς και την κατάταξη στη λίστα επικουρικών και παρακαλούμε για την δική μας ενημέρωση ώστε να δυνάμεθα να τις κοινοποιούμε μέσω της ιστοσελίδας μας στα μέλη μας.