ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η υγεία διψά για δημόσιο χαρακτήρα & προσλήψεις: Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού σέρνουν τον «χορό» των κινητοποιήσεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το πρωί στα Επείγοντα πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, αντιδρώντας για όλα τα μεγάλα θέματα της δημόσιας υγείας. Κεντρικό σύνθημα είναι: Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης - Μαζικές Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες!

Η υγεία διψά για δημόσιο χαρακτήρα & προσλήψεις: Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού σέρνουν τον «χορό» των κινητοποιήσεων

Συγκεκριμένα, το Σωματείο διεκδικεί:

- Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων άμεσα
- Άμεση καταβολή αυξημένης χρηματοδότησης απ' τον κρατικό προϋπολογισμό
- Απρόσκοπτη χορήγηση χρωστούμενων αδειών & ρεπό
- Να πληρωθούν ΕΔΩ & ΤΩΡΑ οι εργολαβικοί εργάτες τα χρωστούμενα μηνών

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, το Σωματείο συμμετέχει δυναμικά στην πανεργατική απεργία για τη λαίλαπα -όπως αναφέρει- που σαρώνει κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα, αναδεικνύοντας παράλληλα τα οξυμμένα προβλήματα της υγείας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στις 10.30 πμ στην Ομόνοια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πρόσφατη δραστηριότητα του ΣΕΝΕ, το Σωματείο αναφέρει τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων του Ευαγγελισμού και του ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου, με συμμετοχή Σωματείου του Αττικού Νοσοκομείου και αρκετούς συναδέλφους επικουρικούς από νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και από Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Αφορμή ήταν η λήξη των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και των εργαζόμενων στο ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ. (συνολικά, περίπου 1.000 πανελλαδικά). Πάγια και αλύτρωτη αιτία η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία που πια έχει πάρει εγκληματικές διαστάσεις.

Ακολούθησε συνάντηση εκπροσώπων των Σωματείων και της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. και συναδέλφων επικουρικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη. Παραβρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του Κ.Κ.Ε. κ. Μ. Συντυχάκης.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι οι εξής:

• Παράταση της θητείας των υπηρετούντων επικουρικών για 9 μήνες, ως τις 30/9/2016. Δεν αποδέχεται η Κυβέρνηση το αίτημα για μονιμοποίησή τους ή έστω τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

• 20ήμερη παράταση των εργαζομένων του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ. (240 νοσηλευτές και γιατροί) και κατόπιν σύναψη σύμβασης με μπλοκάκι για τρεις μήνες (!). Νέα προκήρυξη για 500 του ΚΕ.Ε.Λ.ΠΝ.Ο. (400 νοσηλευτές και 100 γιατροί) πριν τη λήξη του τριμήνου με διετή θητεία.

• Πρόσληψη 550 νέων επικουρικών γιατρών και 585 νέων επικουρικών μη γιατρών ως το τέλος του χρόνου. Αυτά δεσμεύτηκε στην αντιπροσωπεία.

Στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας (που εκδόθηκε μετά από λίγες ώρες) αναφέρεται ότι θα «εξεταστεί το ενδεχόμενο» για τους 585 μη γιατρούς επικουρικούς.

Η μη υιοθέτηση του αιτήματος της μονιμοποίησης, η επίσημη εισαγωγή πλήρους ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων και ομηρίας (!!!) χιλιάδων υγειονομικών με πρόσχημα την «ακραία κατάσταση» των νοσοκομείων σημαίνει ότι έτσι θα μας πηγαίνει η κυβέρνηση από εδώ και μπρος.

Η ουσία των δεσμεύσεων δηλαδή ήταν ότι τους επόμενους μήνες θα διοριστούν συνολικά 1.400 (!) υγειονομικοί με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Αυτοί που θα πληρώνονται από τα έσοδα των Νοσοκομείων (αν & όταν υπάρχουν, σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων) και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό!!!

Από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως από την τσέπη των ασθενών!!!

Επιπλέον, συνεχίζει, ισχυρίστηκε ότι «άνοιξαν» οι κωδικοί για να απελευθερωθούν κονδύλια για τα Νοσοκομεία. Μα τα Νοσοκομεία δεν έχουν λάβει ούτε το 50% της πενιχρής επιχορήγησης για το 2015 και ήδη είμαστε στο Νοέμβριο.

Είναι γνωστό πως υπάρχει πρόβλημα προμήθειας υλικών. Είναι γνωστό πως τα νοσοκομεία ζορίζονται μέρα τη μέρα να καλύψουν τα φάρμακα, πως δεν επισκευάζουν τα ιατρικά μηχανήματα γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά. Ας μας απαντήσει κάποιος λοιπόν πως θα πληρωθούν οι 1.400 συμβασιούχοι; Το κονδύλι που απαιτείται για ένα χρόνο (μικτά) ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ!

Το μόνο λογικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ή θα διοριστούν ελάχιστοι ή θα στραγγαλιστούν κι άλλο οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα βασιλεύουν. Εξάλλου, αυτό συμφέρει την κάθε αστική εξουσία: εργαζόμενοι πάμφθηνοι, ευέλικτοι και τρομοκρατημένοι!

Επιπλέον, για τις προκηρύξεις μονίμων υγειονομικών, το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού σημειώνει τα εξής:

• Οι 980 (για τους οποίους «τρέχει» προκήρυξη) θα αρχίσουν να διορίζονται από 1ης Γενάρη, είπε ο Αναπλ. Υπουργός!! Μα μόνο οι ενστάσεις χρειάζονται μήνες για να τελεσιδικήσουν!

• Για τους 2.400 μόνιμους (600 γιατρούς, 1.800 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) θα βγει η προκήρυξη τέλη Φλεβάρη. Δηλαδή διορισμοί το 2017!! Τα έχουμε ξαναζήσει. «Λεφτά υπάρχουν», είπε, για τους 2.400, προφανώς όμως δεν θα διατεθούν το 2016 αλλά από το 2017 και βλέπουμε. Ακόμη άλλωστε ψάχνουμε σε ποια μαύρη τρύπα έπεσαν οι 4.500 υγειονομικοί που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη «συγγενής» ηγεσία του υπουργείου.

• Στο τέλος, ο υπουργός δεν παρέλειψε να θυμίσει τη φράση του κ. Ξανθού (που μας είχε δώσει προ 10 μηνών) ότι «από Μάη-Ιούνη που θα σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση θ' αλλάξουν κάποια δεδομένα»!

Μια... μικρή λεπτομέρεια!! Οι κενές οργανικές θέσεις Πανελλαδικά είναι: οι μη ιατρικού προσωπικού πάνω από 26.000 και 6.500 γιατρών (με τα δικά τους στοιχεία). Με τις 3.400 μονίμων (αν γίνουν) και τις 1.400 συμβασιούχων (αν γίνουν) δεν αντισταθμίζονται ούτε οι συνταξιοδοτήσεις 2015 και 2016!!

Και άλλη μία μικρή λεπτομέρεια, καταλήγει ο Ηλίας Σιώρας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΝΕ και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας: Τη μονιμότητα των επικουρικών στηρίζουν τα Σωματεία Ευαγγελισμού – ΠΑΓΝΗ – Αττικού και άλλα. Η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ ΟΧΙ!! Δεν θα ξεχάσουν οι συνάδελφοι επικουρικοί πως ότι στην ουσία «σύρθηκαν» κάποιοι «εκπρόσωποι» σε χαιρετισμό της κινητοποίησης, αλλά επ' ουδενί έπαιξαν το ρόλο τους που είναι η οργάνωση κι ο συντονισμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων! Στις δε ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής που εξέδωσαν –βασιλικότεροι του βασιλέως!– στόχος πάλης ήταν η ανανέωση των συμβάσεων... Ποιον τελικά στηρίζουν όταν ούτε στα λόγια δεν τολμούν να ξεστομίσουν το εκ των ουκ άνευ αίτημα «μόνιμη & σταθερή δουλειά για όλους»;;;

Διαβάστε ακόμη:

Σε οριακό σημείο η λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος του ΓΝΕ «Θριάσιο» από ελλείψεις γιατρών