ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπερσύγχρονος ψηφιακός στεφανιογράφος στο Νοσοκομείο Λάρισας

Νέο υπερσύγχρονο ψηφιακό στεφανιογράφο θα διαθέτει μέχρι το τέλος του έτους η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς, όχι μόνον της Θεσσαλίας, αλλά και της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς το ιατρικό προσωπικό της καρδιολογικής κλινικής θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, δηλαδή άμεσης αντιμετώπισης των περιστατικών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Υπερσύγχρονος ψηφιακός στεφανιογράφος στο Νοσοκομείο Λάρισας

Ο ψηφιακός στεφανιογράφος χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 655.000 ευρώ και θα αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα που είναι παλαιάς τεχνολογίας, καθώς έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί από το 1995, καλύπτοντας τις ανάγκες της καρδιολογικής κλινικής. Στα 15 χρόνια λειτουργίας του, έκανε 17.000 πράξεις, 13.000 στεφανιογραφίες και 4.000 αγγειοπλαστικές.

Ο νέος στεφανιογράφος θα έχει διαθέτει γεννήτρια ακτίνων Χ, ελεγχόμενη από μικροεπεξεργαστές, ακτινολογική λυχνία, αγγειογραφική ανάρτηση, εξεταστική τράπεζα, ψηφιακό σύστημα απεικόνισης και σταθμό ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Με τον παραπάνω εξοπλισμό, αναμένεται η βελτίωση του επιπέδου ποιοτικής παροχής υπηρεσιών, με ταυτόχρονη ανάπτυξη σύγχρονων υποστηρικτικών λειτουργιών στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα ενισχύσει σημαντικά τον χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Επίσης, αναμένεται μείωση κόστους λόγω μείωσης χρόνου αναμονής ασθενών και μειωμένο κόστος συντήρησης κα βελτίωση του επιπέδου ικανοποίησης του χρήστη (ασθενή) με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Εχθές υπογράφηκε η σύμβαση με την προμηθεύτρια εταιρεία και, όπως σχολίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, η ημέρα υπογραφής της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία αποτελεί ορόσημο για το επίπεδο της δημόσιας υγείας, καθώς, όπως παρατήρησε, ο στεφανιογράφος αυτός δεν είναι ούτε της Λάρισας, ούτε και της Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, γιατί καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χώρας σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των ασθενών. Ο Κώστας Αγοραστός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το έργο κινδύνεψε να μην υλοποιηθεί, λόγω της ειδικής ευρύτερης συγκυρίας.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας Κώστας Καραμπάτσας, υπογράμμισε ότι ο νέος σύγχρονος στεφανιογράφος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας.

Κεντρική φωτογραφία: left.gr