ΥΓΕΙΑ

Είναι απαραίτητη η νηστεία πριν από μια καρδιολογική εξέταση;

Σινάνη Αικατερίνη

Η παρατεταμένη νηστεία πριν από μια καρδιολογική εξέταση που γίνεται υπό νάρκωση μπορεί να είναι περιττή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Είναι απαραίτητη η νηστεία πριν από μια καρδιολογική εξέταση;

Οι γιατροί συμβουλεύουν συνήθως τους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε καρδιακό καθετηριασμό (στεφανιογραφία), να μην φάνε τίποτα για κάποιες ώρες πριν από τη διαδικασία, νέα δοκιμή ωστόσο, έδειξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αποχή από το φαγητό.

«Η απαίτηση από τους ασθενείς να νηστέψουν για έξι ή περισσότερες ώρες παραμένει μια οδηγία που σχετίζεται με την αναισθησία για διαδικασίες που απαιτούν συνειδητή καταστολή εδώ και δεκαετίες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Carri Woods, διευθύντρια νοσηλευτικής στο Parkview Heart Institute στο Fort Wayne, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Στον καρδιακό καθετηριασμό, ένας λεπτός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας, εισάγεται μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στην καρδιά, επιτρέποντας στον γιατρό να ελέγξει τις πιέσεις στην καρδιά, να αφαιρέσει ιστό για βιοψία, να ελέγξει για θρόμβους ή να ανοίξει μια αρτηρία που έχει στένωση.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 197 ενήλικες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία στο Parkview Heart Institute.

Εκατό άτομα είχαν την επιλογή να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα στερεών τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, χοληστερόλη, νάτριο και οξέα μέχρι την επέμβαση. Στους 97 δεν επιτρεπόταν να λάβουν τίποτα από το στόμα, εκτός από γουλιές νερού με φάρμακα, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα πριν από τη διαδικασία.

Κανείς από τους συμμετέχοντες στις δύο ομάδες δεν αντιμετώπισε προβλήματα όπως πνευμονία, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή εισρόφηση μετά τη διαδικασία. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα γαστρεντερικά προβλήματα και τα επίπεδα κόπωσης ήταν παρόμοια.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η νηστεία δεν είναι απαραίτητη για κάθε ασθενή και η ικανοποίηση και η άνεση των ασθενών μπορούν με ασφάλεια να τεθούν στο επίκεντρο της φροντίδας», δήλωσε η Woods.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Critical Care.