ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε πλήρη κατάρρευση το Κέντρο Υγείας Πάτμου, επικίνδυνο για τους ασθενείς & τους εργαζόμενους

Πληθαίνουν καθημερινά οι μονάδες και τα Κέντρα υγείας που καταρρέουν είτε από υποχρηματοδότηση είτε από υποστελέχωση. Ένας ακόμη κρίκος που προστίθεται στην δραματική αλυσίδα των ελλείψεων και της κατάρρευσης είναι το Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο χτυπά ήδη κόκκινο και η λειτουργία του βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας. 

Σε πλήρη κατάρρευση το Κέντρο Υγείας Πάτμου, επικίνδυνο για τους ασθενείς & τους εργαζόμενους

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, την ώρα που όλες σχεδόν οι δομές υγείας καταρρέουν, κάτι που έχει παραδεχθεί δημόσια και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, η τοπική αυτοδιοίκηση επιδεικνύει την πλήρη αδιαφορία και επιπρόσθετα σπείρει την ηττοπάθεια, διατυμπανίζοντας την ματαιότητα των αγώνων και των διεκδικήσεων. Με τη διαχρονική νοοτροπία της επίλυσης των προβλημάτων με ανάθεση διά προσωπικών επαφών με βουλευτές, επιχειρηματίες κ.λ.π., η οργάνωση αγωνιστικής συμμετοχής των πολιτών στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους γενικότερα και ειδικότερα στο θέμα της υγείας αποτελεί κόκκινο πανί.

«Είναι αλήθεια πως με τους αγώνες όλων των εργαζομένων και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού καταφέραμε, παρ' όλες τις ελλείψεις, να διατηρήσουμε ανοιχτό το Κ.Υ. Πάτμου επί 24ωρης βάσης και αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει σε ύψιστο σημείο», τονίζουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου και συνεχίζουν:

«Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα και σε υλικά είναι τραγικές. Η λειτουργία του Κ.Υ. έχει αφεθεί στην 'φιλανθρωπία' ιδιωτών, σε Μ.Κ.Ο. και στην εθελοντική εργασία του προσωπικού».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν επιλεκτικά μερικά κύρια προβλήματα:

- Οι δύο νοσηλεύτριες που υπηρετούν αυτή τη στιγμή αδυνατούν να καλύψουν, όπως είναι φυσιολογικό, σε 24ωρη βάση τη λειτουργία της μονάδος. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο οδηγούς ασθενοφόρου, καθώς και με το μοναδικό βοηθό ακτινολόγου.
- Δεν υπάρχει παιδίατρος, ακτινολόγος, καρδιολόγος, μικροβιολόγος.
- Δεν γίνονται παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος.
- Αναλώσιμα και άλλα υλικά έχουν να σταλούν από τις αρχές του χρόνου.

Επιπρόσθετα, τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση των 12 ωρών ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών, η παραβίαση για απασχόληση μίας νύχτας εβδομαδιαίως, οι συνεχείς εφημερίες καθιστούν απάνθρωπες τις συνθήκες εργασίας των λιγοστών εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Μαζί με όλα τα προηγούμενα, δεν γίνεται να μην αναφερθεί και η απλήρωτη εργασία. Οι εργαζόμενοι, όπως έχουμε καταγγείλει και με προηγούμενες παρεμβάσεις μας, είναι απλήρωτοι από τις αρχές του έτους, όσον αφορά τις υπερωρίες τους.

Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν προσπάθειες οργάνωσης αγώνων διεκδίκησης των αυτονόητων, δηλαδή δημόσιων, δωρεάν για όλους, σύγχρονων παροχών υγείας, αντίστοιχων των πληθυσμιακών αναγκών. Αναφέρουμε τη συνέλευση των κατοίκων, εφέτος το Μάιο και τη σύσταση λαϊκής επιτροπής αγώνα που, σε συνεργασία με την αντίστοιχη των Λειψών, συνέταξε κείμενο των προβλημάτων και των άμεσων διεκδικήσεων. Το κείμενο με τις υπογραφές εκατοντάδων δημοτών και δεκάδων μαζικών φορέων διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αρχές και στην τοπική αυτοδιοίκηση για
περαιτέρω ενέργειες, αλλά υποθέτουμε ότι κατέληξε σε κάποια συρτάρια γραφείων ή σε κάλαθους αχρήστων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

1) Την άμεση, με ευθύνη του κράτους, στελέχωση των Κ.Υ. Πάτμου Π.Π.Ι Λειψών και Αγαθονησίου με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
2) Την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα.
3) Την ύπαρξη κρατικής μέριμνας προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων για την υγεία, πραγματοποιούν στις 29 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο «ΠΑΤΜΙΟΝ» Πνευματικό Κέντρο ανοιχτή συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Α. Ξανθός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο σύστημα υγείας & παρεμβάσεις σε ΠΦΥ, ανασφάλιστους, καινοτόμα φάρμακα