ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαφθορά: Τα γραφεία προστασίας πολιτών στο ΕΣΥ και η απόφαση-κόλαφος της υπόθεσης De Puy

Μπορεί να είναι μια υπόθεση 10ετίας τουλάχιστον, ωστόσο η απόφαση-κόλαφος της Εισαγγελέως για παραπομπή 23 ατόμων που έβλαψαν τον Δημόσιο με το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ από υπερκοστολογημένα υλικά (νοσοκομειακά, αναλώσιμα και ορθοπεδικά) που πουλούσαν στο ΕΣΥ την επαναφέρει στην επικαιρότητα.

Διαφθορά: Τα γραφεία προστασίας πολιτών στο ΕΣΥ και η απόφαση-κόλαφος της υπόθεσης De Puy

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η περιβόητη υπόθεση De Puy έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει αποφασίσει να τα βάλει για τα καλά με την διαφθορά. Η υπόθεση αυτή, όπως αποκάλυψε το Έθνος της Κυριακής, είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη ιδιαίτερα πριν από 15 περίπου χρόνια, καθώς το διάστημα 2000-2006 η εν λόγω βρετανική εταιρεία De Puy πουλούσε τα υλικά της υπερκοστολογημένα κατά 35% σε 114 νοσοκομεία της χώρας, ενώ χρημάτιζε και γιατρούς.

Η απόφαση της Εισαγγελέως είναι πράγματι καταιγιστική, καθώς σε 1.500 σελίδες καταγράφει βήμα-βήμα την ιστορία η οποία έβλαψε το Δημόσιο, ζητώντας μάλιστα την παραπομπή των 23 αυτών ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το onMed μίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΙΒ κ. Παύλο Αρναούτη, ο οποίος αναφέρει ότι πράγματι η υπόθεση είναι πολύ παλιά, ωστόσο αυτό που εμείς είπαμε από την αρχή είναι ότι όποιος έχει βλάψει το Δημόσιο, θα πρέπει να δικαστεί και θα σεβαστούμε απόλυτα την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης.

Εν τω μεταξύ, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η διαφθορά θα παταχθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη ο υπουργός Υγείας αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, ετοιμάζουν νομοσχέδιο -το οποίο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου στην Βουλή- και το οποίο θα έχει σημαντικές ρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς.

Ειδικότερα, θα υπάρχει διάταξη που προβλέπει τη σύσταση ειδικού γραφείου προστασίας πολιτών. Τα γραφεία αυτά θα λειτουργούν σε κάθε νοσοκομείο της χώρας και θα έχουν ως αρμοδιότητα -μεταξύ άλλων- τη συλλογή και τη διεκπεραίωση καταγγελιών για φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα υγείας.

Μιλώντας για διαφθορά, να πούμε ότι πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Οικονομικού πανεπιστημίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο Καθηγητή κ. Επαμεινώνδα Πανά, δείχνει ανάγλυφα ότι, παρά την κρίση, οι Έλληνες δεν έχουν απαρνηθεί το φακελάκι, αντίθετα το προσφέρουν με μεγάλη ευκολία στον γιατρό και ότι η προσφορά αυτή είναι ανεξάρτητη από το οικονομικό και το εκπαιδευτικό τους επίπεδο. Επίσης, οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα, προσφέρουν φακελάκι ακόμη και σε γιατρούς στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, τον Οκτώβριο στην έκθεσή του είχε δηλώσει ότι οι γιατροί εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπο για να ζημιώνουν το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου δηλώνουν επείγοντα περιστατικά και τελικά πραγματοποιούν μπότοξ και ανορθώσεις στήθους.

Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ' όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει, είχε υπογραμμίσει ο κ. Ρακιντζής, προσθέτοντας ότι το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Στο Πειθαρχικό της 2ης ΥΠΕ ο μαιευτήρας που χρηματιστίστηκε με 600 ευρώ στο Θριάσιο

Το φακελάκι ζει και βασιλεύει ακόμη και στα Κέντρα Υγείας

Διαφθορά: Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί & τα κουρασμένα παλληκάρια στα Πειθαρχικά Συμβούλια