ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο κρίσιμος ρόλος του Νοσηλευτή στην ΠΦΥ - Πάταξη της ανεργίας του κλάδου και έσοδα στο ΕΣΥ

Ο Οικογενειακός Νοσηλευτής, όπως περιγράφεται και από τον ΠΟΥ, δύναται να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στο πλαίσιο της οικογενειακής θεραπευτικής ομάδας. Ταυτόχρονα, μέσα από έναν σωστό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ο νοσηλευτής, μπορεί να αποδειχθεί σημαντική δύναμη για το σύστημα, τονώνοντάς το με έσοδα και αφήνοντας πίσω την ανεργία του κλάδου, η οποία σήμερα, μετρά 8.000 νοσηλευτές χωρίς δουλειά. 

Ο κρίσιμος ρόλος του Νοσηλευτή στην ΠΦΥ - Πάταξη της ανεργίας του κλάδου και έσοδα στο ΕΣΥ

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Αν. Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ κ. Λάμπρος Μπίζας, σε ημερίδα που οργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης, μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στην ΠΦΥ καθώς δύναται να εργασθεί και να φροντίσει πολίτες αφενός σε κάθε ηλικιακό φάσμα από την βρεφική και παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση και το γήρας αφετέρου, εντός διαφορετικών πεδίων δράσης όπως οι μικρές κλινικές και τα κέντρα υγείας, το σπίτι, το σχολείο, την εργασία και λοιπά πεδία αναλόγως των αναγκών του πληθυσμού.

Η παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα μπορεί να εφαρμόζεται είτε ως συνέχεια της ατομικής θεραπείας και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας όπως οικογενειακός γιατρός, φυσιοθεραπευτής ή ψυχολόγος, είτε ως αυτόνομη νοσηλευτική πρακτική για ζητήματα που άπτονται αποκλειστικά της κοινοτικής νοσηλευτικής επιστήμης, τόνισε ο κ. Μπίζας και συνέχισε:

«Ο οικογενειακός νοσηλευτής μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς στην αντιμετώπιση ήπιων οξέων καταστάσεων (π.χ. Βρογχίτιδα) αλλά και στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κ.α. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες πρόληψης (αγωγή και προαγωγή υγείας), πρόληψη και διαχείριση νοσημάτων, προγεννητική φροντίδα και οικογενειακό προγραμματισμό, φροντίδα βρέφους και παιδιού και καλύπτει κάθε ανάγκη που θα προκύψει στο πλαίσιο της οικογένειας και της κοινότητας.

Θα μπορεί να λαμβάνει ιατρικό ιστορικό, να παραγγέλνει και να αξιολογεί εξετάσεις, να διενεργεί προσυμπτωματικούς ελέγχους, να αξιολογεί τη θεραπευτική πορεία και να παρακολουθεί οξέα προβλήματα υγείας αλλά και χρόνια νοσήματα ενώ θα μπορούσε να έχει πρωταρχικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές ή σε περιοχές με μειωμένη προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας.

Για την δραστηριοποίηση του Οικογενειακού Νοσηλευτή:

Σύμφωνα με τον αν. γγ της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, είναι απαραίτητος ο καθορισμός και η θεσμοθέτησή του από την πολιτεία ως βασικό μέρος της Οικογενειακής Ομάδας Φροντίδας.

Να οριστούν τα εμπόδια και οι περιορισμοί που πρέπει να αρθούν αλλά και οι αντίστοιχες λύσεις για την άρση των εμποδίων που δύναται να είναι:
Υπουργικές αποφάσεις ή άλλες ρυθμίσεις,

Εκπόνηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης,

Η ανάδειξη και η κάλυψη τυχόν κενών σε γνώσεις και πληροφόρηση

Η κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών σε γνώσεις, πρακτικές, ικανότητες και δεξιότητες στο πλαίσιο του νέου ρόλου των νοσηλευτών και της συνεργασίας τους με άλλους επαγγελματίες υγείας.

Θα έχει το δικαίωμα στην άσκηση ιδιωτικού έργου και την αυτοαπασχόληση.

Ο θεσμός, ισχύει διεθνώς και τυπικά ισχύει και στη χώρα μας. Άρθρο 22 του νόμου 3204/2003:

«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος νοσηλευτή αποφοίτους Τμημάτων Πανεπιστημίου ή Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, και ορίζονται οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές οικήματος και εξοπλισμού για τη συγκρότηση και οργάνωση του επαγγελματικού καταστήματος των νοσηλευτών, μέσα στο οποίο μπορεί να εφαρμόζονται νοσηλευτικές μέθοδοι και πράξεις. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας και Πρόνοιας γίνεται η κοστολόγηση των νοσηλευτικών πράξεων»...

Έκτοτε, οι όποιες προσπάθειες καταπνίγονται εν τη γενέσει τους όπως συνέβη με την Υπουργική Απόφαση (Βορίδης) της 17/1/2015 για τον καθορισμό των νοσηλευτικών πράξεων που ανακλήθηκε 3 μέρες μετά από τον Υπουργό που την εξέδωσε ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις των ιατρικών επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων έστω και αν, η διεθνής πρακτική και εμπειρία προτάσσει το αντίθετο.
Ανάγκη για ενεργοποίηση του νόμου που προβλέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους νοσηλευτές το οποίο θα είναι πιστοποιημένο με άδεια λειτουργίας από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) η οποία θα είναι επίσης υπεύθυνη για τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της αυξανόμενης ανεργίας των νοσηλευτών που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 23% με περισσότερους από 8.000 άνεργους, ακριβά εκπαιδευμένους νοσηλευτές οι οποίοι στρέφονται στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

Μείωση των δαπανών για τη νοσοκομειακή φροντίδα μέσω της ενίσχυσης της ΠΦΥ από τους νοσηλευτές και της επακόλουθης μείωσης των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία αλλά, και της μείωσης των ημερών νοσοκομειακής νοσηλείας από την ανάπτυξη της κατ οίκον φροντίδας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Μείωση των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού και της παροχής εξειδικευμένων και φτηνότερων υπηρεσιών υγείας από τους νοσηλευτές. Προϋπόθεση η σύνδεση της εν λόγω πρακτικής με τα ασφαλιστικά ταμεία και την χρηματοδότηση από Δήμους και Περιφέρειες για υπηρεσίες υγείας.

Αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω των πιστοποιημένων και νόμιμων υπηρεσιών υγείας που θα εμπίπτουν στον οικονομικό έλεγχο του κράτους, καταργώντας την μέχρι σήμερα «παράνομη-μαύρη» άσκηση ΠΦΥ από «διάφορους» επαγγελματίες υγείας πατάσσοντας έτσι τη φοροδιαφυγή.

Ποιοτική αύξηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω του καθορισμού, της οριοθέτησης και του ελέγχου από τον φορέα ελέγχου του Επαγγέλματος (ΕΝΕ) και του πεδίου εφαρμογής του νοσηλευτικού έργου σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και τα διεθνή πρότυπα.
Οι παραπάνω πρακτικές, θα οδηγήσουν σε αύξηση της προσβασιμότητας ευπαθών ομάδων και κάλυψη αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών ενισχύοντας την ισότητα μεταξύ των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Ανάπτυξη από την ΕΝΕ ενός ισχυρού προγράμματος Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης με την Πιστοποίηση των νοσηλευτικών γνώσεων, πρακτικών και δεξιοτήτων ώστε η επικαιροποίηση των γνώσεων και ικανοτήτων να αποτελεί σύμμαχο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Μια ισχυρή ΠΦΥ για το σύστημα & τους νοσηλευτές - Δραματική ανεργία και brain drain μαστίζουν τον κλάδο

Κάλεσμα ΕΝΕ σε άνεργους νοσηλευτές να ανανεώσουν την κάρτα τους, ενόψει της επικείμενης προκήρυξης