ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η απόφαση για το νοσοκομειακό clawback που φέρνει τα πάνω κάτω σε ασθενείς & βιομηχανία

Στη δίνη απρόβλεπτων εξελίξεων εισέρχονται τόσο οι ασθενείς στα νοσοκομεία όσο και η φαρμακοβιομηχανία με την υπουργική απόφαση για το νοσοκομειακό clawback που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

Η απόφαση για το νοσοκομειακό clawback που φέρνει τα πάνω κάτω σε ασθενείς & βιομηχανία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν χαρακτηρίσει το μέτρο άδικο, παράλογο, παγκόσμια πρωτοτυπία και πρόχειρο, το οποίο διαλύει τον κλάδο και τις επενδύσεις σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και οι οικονομολόγοι Υγείας, τονίζοντας ότι το clawback δημιουργεί στρεβλώσεις και αλλοιώσεις στην αγορά.

Ταυτόχρονα, πρόβλημα απ' ό,τι φαίνεται θα έχουν και οι ασθενείς στα νοσοκομεία, καθώς θα σημειωθούν ελλείψεις σε φάρμακα και μάλιστα εξαιρετικά αναγκαία, όπως είναι αυτά που χρησιμοποιούν όσοι νοσηλεύονται. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τους προϋπολογισμούς τους αναφορικά με τις προμήθειες φαρμάκων, καθώς με κάθε υπέρβαση θα καλούνται να πληρώνουν clawback οι βιομηχανίες, την ώρα που το ζητούμενο είναι να μην λείψουν θεραπείες στους ασθενείς.

Τι φέρνει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2016 δεν μπορεί να υπερβεί τα 570 εκ. €, από τα οποία 510 εκ. € αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και 60 εκ. € τον ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

Το ποσό αυτό θα διαιρεθεί σε δύο ίσα μέρη των 255 εκ. € και των 30 εκ. € στα δύο εξάμηνα του έτους 2016.

Εάν στο τέλος κάθε εξαμήνου η συνολική δαπάνη των Δημοσίων Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεπεράσει το προκαθορισμένο ποσό που αναφέρεται στη παράγραφο 1 της παρούσας απόφασης και στο άρθρο 41 του νόμου 4354/2015 (Α΄ 176), το υπερβάλλον ποσό πρέπει να επιστραφεί μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), μετά την αφαίρεση κάθε νομοθετημένης έκπτωσης και επιστροφής (rebate). Το ποσό που θα προκύψει από το clawback αποτελεί έσοδο και εγγράφεται στον Κ.Α. Εσόδων 5693 του προϋπολογισμού των Δημοσίων Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, έτους 2016.

Το ποσό αυτό καταβάλλεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης κάθε νοσοκομείου και του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπολογισμός του ποσού επιστροφής θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση. Το λογιστήριο κάθε νοσοκομείου και του ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει την Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών (Τμήμα Β) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας για το σύνολο της δαπάνης. Η μεθοδολογία υπολογισμού για το clawback είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ για το clawback φαρμάκων των εξωτερικών ασθενών (Υ.Α. ΔΥΓ3 (α) οικ. ΓΥ 150/01.03.2012 – ΦΕΚ Β΄ 681).

Όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες ή οι κάτοχοι αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΑΚ), δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες της παρούσας απόφασης, διακόπτεται κάθε συμβατική σχέση που αυτοί έχουν με τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να τακτοποιηθούν οι οφειλές τους.

Τα φάρμακα που προμηθεύονται τα Δημόσια νοσοκομεία μέσω κεντρικών διαγωνιστικών διαδικασιών, υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.), δεν υπολογίζονται στη διαμόρφωση του μεριδίου αγοράς της φαρμακευτικής εταιρείας ή του ΚΑΚ.

Οι προβληματισμοί της φαρμακοβιομηχανίας

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, με το εν λόγω μέτρο τίθενται ορισμένοι προβληματισμοί που πρέπει να μας απασχολήσουν, όπως:

Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία (εκτός από 15) δεν έχουν ηλεκτρονική διασύνδεση, άρα οι όποιες παραγγελίες των φαρμάκων δεν μπορούν να ελέγχονται, ενώ δεν γνωρίζουμε το ύψος της δαπάνης και πώς διαμορφώνεται κάθε στιγμή, οι ευθύνες των διοικητών στα νοσηλευτήρια του ΕΣΥ θα είναι μεγάλες όσον αφορά τις προμήθειες, πώς θα διανέμεται το budget, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και από το γεγονός ότι δεν γίνονται διαγωνισμοί στο ΕΣΥ για τα φάρμακα και από αυτούς θα υπήρχε σημαντική εξοικονόμηση.

Άλλα ζητήματα που θέτει η φαρμακοβιομηχανία είναι:

Προϋπολογισμός:

- 2016 προϋπολογισθέντα: 570 εκατ. ευρώ vs. 710 το 2015. Πώς καθορίσθηκε το ύψος αυτό;
- Απώλεια 450 εκατ. ευρώ.
- 2016 εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη 707 εκατ. ευρώ.
- Ζητήματα υποκατάστασης και αύξησης των νοσοκομειακών εισαγωγών.

Πρόσβαση:

- Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορεί να χορηγεί φάρμακα για ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές.
- Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση;

Κίνητρα:

Όλοι θα έχουν το κίνητρο να παραγγέλνουν υψηλά γιατί θα μεταβιβάζουν το κόστος στα άλλα νοσοκομεία και όλοι μαζί προς την φαρμακευτική βιομηχανία.

Νομικά ζητήματα:
Για την παραγγελία απαιτείται προέγκριση δαπάνης. Πώς μπορεί να θεωρηθεί η προεγκριθείσα δαπάνη ως clawback;

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ έχουν προτείνει η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να μείνει σταθερή τα επόμενα τρία χρόνια, στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον και η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είναι σταθερή για το ίδιο διάστημα στο 1,945 εκατ. ευρώ με μια σειρά παράλληλα δομικών μεταρρυθμίσεων.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ για το νοσοκομειακό clawback

Διαβάστε ακόμη:

Από στιγμή σε στιγμή η υπ. απόφαση για το νοσοκομειακό clawback - Με ερωτηματικά η φαρμακοβιομηχανία

Το νοσοκομειακό clawback δημιουργεί στρεβλώσεις και αλλοιώσεις στην αγορά

Η συνάντηση της φαρμακοβιομηχανίας με τον Καρόνε & η αναμονή του προσχεδίου της υπ. απόφασης για το clawback

Νοσοκομειακό clawback: Η φαρμακοβιομηχανία αναμένει το draft της υπ. απόφασης για διαβούλευση