ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Να δοθούν έγκαιρα οι πιστώσεις στο ΕΣΥ & να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις διοικήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι

Την ανάγκη να δοθούν άμεσα οι πιστώσεις από τον προϋπολογισμό του 2016 στα νοσοκομεία τονίζουν οι εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων από το ΕΣΥ, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά που αντιμετώπισαν το προηγούμενο διάστημα.

Να δοθούν έγκαιρα οι πιστώσεις στο ΕΣΥ & να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις διοικήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μάλιστα, επισημαίνουν με έμφαση, εάν δεν έρθουν ΕΓΚΑΙΡΑ οι πιστώσεις, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα ελλείψεων. Η κατάσταση άλλωστε είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό είναι ασφυκτική, καθώς λείπουν βασικά φάρμακα αλλά και αναλώσιμα από τα νοσοκομεία, ενώ γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποιούν αληθινό αγώνα δρόμου προκειμένου να μην λείψουν αναγκαίες τουλάχιστον θεραπείες σε ευπαθείς ομάδες και χρονίως πάσχοντες.

Πρόσφατο παράδειγμα με σοβαρότατες ελλείψεις είχε σημειωθεί στον Ευαγγελισμό, όπου το νοσηλευτήριο είχε στεγνώσει κυριολεκτικά από φάρμακα και αναλώσιμα.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα νοσηλευτήρια του ΕΣΥ αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή παρά το γεγονός ότι έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης μεγάλες δωρεές από φαρμακοβιομηχανίες αλλά και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Να σημειώσουμε ότι χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενέκρινε την έγκριση επιχορήγησης ύψους 1.200.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό αλλά και στήριξη προσφύγων σε τρία νοσοκομεία της χώρας, στο «Αγία Σοφία», στο Π.Γ.Ν. «Αττικό» και στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ένα άλλο θέμα που βάζουν οι εργαζόμενοι επιτακτικά στο τραπέζι είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς μετά την διαδικασία αξιολόγησης και την αποχώρηση των περισσοτέρων επικεφαλής (σημειωτέον έχουν παραμείνει 16 διοικητές και υποδιοικητές σε σύνολο 127 σε όλη την χώρα) υπάρχει διοικητικό κενό. Αυτό θα πρέπει να καλυφθεί, διότι μπορεί να είμαστε στο τέλος της χρονιάς και σε εορταστική ατμόσφαιρα, ωστόσο Οργανισμοί στρατηγικής εμβέλειας, όπως τα νοσοκομεία, δεν θα πρέπει να μένουν ακάλυπτα έστω και εάν πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και διαρκώς αυξάνουν.

Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, είναι το θέμα με τους επικουρικούς, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του έτους. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, μέσα από τα Σωματεία τους, διατρανώνουν και επαναλαμβάνουν διαρκώς πως το επικουρικό προσωπικό αποτελεί όνειδος στον χώρο της υγείας. Δεν θέλουμε ούτε ατομικές συμβάσεις, ούτε εργολάβους, διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, τονίζουν οι εκπρόσωποι των Σωματείων, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απαντήσει άμεσα στο μείζον αυτό θέμα.

Διαβάστε ακόμη:

Συναγερμός στον Ευαγγελισμό: Στεγνώνει από φάρμακα το νοσοκομείο

Έκτακτη επιχορήγηση 1,2 εκατ. ευρώ σε τρία νοσοκομεία για φάρμακα και αναλώσιμα