ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπό κατάρρευση το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 200 εκατομμύρια ευρώ στο θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αδυνατεί να αποπληρώσει χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Εντολή για λιγότερες εξετάσεις έδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου.

Υπό κατάρρευση το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης

Καταρρέει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της αδιαφορίας του ΕΟΠΥΥ και των χρημάτων που οφείλει στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το «διαμάντι» των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας ζει τις χειρότερες μέρες του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ τού οφείλει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, κ. Βασίλης Παπάς, εξηγεί ότι έχουν λάβει μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, ενώ η εντολή που έχει δοθεί είναι να διενεργούνται λιγότερες εξετάσεις και πράξεις ώστε να «επιβιώσει» το νοσοκομείο.

1d810a9362ae7f639e0f01e306522948 L

«Προσπαθούμε καθημερινά κι όσο αντέξουμε. Εάν ο ΕΟΠΥΥ έδινε τα χρήματα που μας οφείλει, τότε θα είχαμε πλεόνασμα. Σήμερα όμως, με την τακτική που ακολουθεί, οδηγεί το ‘Παπαγεωργίου’ στην κατάρρευση. Αυτό που μας απομένει είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τις εξετάσεις που κάνουμε», δήλωσε στη «Δημοκρατία» ο κ. Παπάς.

Σήμερα, οι οφειλές του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ και η διετής καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους έχει οδηγήσει αρκετές εταιρίες στα δικαστήρια.

«Έχουμε δεχτεί ήδη 28 αγωγές από τις εταιρίες οι οποίες δικαίως θέλουν τα χρήματά τους. Αυτό σημαίνει όμως ότι κάποιες προχώρησαν σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση», αναφέρει ο κ. Παπάς.

Το νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και άνοιξε τις πύλες του το 1999, έχει 800 ανεπτυγμένες κλίνες και συνολικά το προσωπικό του (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό) φτάνει τα 1.500 άτομα. Εάν σε αυτά προστεθούν και οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες (σίτισης, καθαριότητας κ.λπ.), τότε ξεπερνά τα 2.000 άτομα.

Κάθε μήνα το νοσοκομείο πραγματοποιεί τέσσερις εφημερίες και σε καθεμία από αυτές εξυπηρετεί περισσότερα από 1.300 έκτακτα περιστατικά.

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» διαθέτει 21 κύριες σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες, από αυτές όμως οι 8 παραμένουν κλειστές. Επίσης, 20 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθώς και δύο πλήρως εξοπλισμένες πτέρυγες νοσηλευτικών μονάδων, παραμένουν ανενεργές, καθώς το νοσοκομείο δεν μπορεί να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

«Όπως ξέρετε, το κράτος πληρώνει μόνο τη μισθοδοσία του προσωπικού. Πριν από δύο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 150 άτομα και, φυσικά, δεν μας δίνεται η δυνατότητα για νέες προσλήψεις. Εάν μπορούσαμε να προσλάβουμε 150 άτομα θα λειτουργούσαμε όλα αυτά τα τμήματα που σήμερα είναι κλειστά», τονίζει ο πρόεδρος του νοσοκομείου.

Η κατάσταση αυτή όμως έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και στο «Παπαγεωργίου» η περιβόητη λίστα αναμονής, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τον ένα χρόνο.

«Έχει αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής των ασθενών, οι οποίοι αναγκαστικά οδηγούνται σε... άλλες λύσεις, με πολλαπλάσιο κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για την εθνική οικονομία μας», επισημαίνει ο κ. Παπάς.