ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στον Γ. Κατρούγκαλο σήμερα ο ΠΙΣ για το Ασφαλιστικό - Έντονες αντιδράσεις από όλους τους επιστημονικούς φορείς

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχαήλ Βλασταράκος, προκειμένου να συζητήσει το φλέγον θέμα του προσχεδίου του Ασφαλιστικού.

Στον Γ. Κατρούγκαλο σήμερα ο ΠΙΣ για το Ασφαλιστικό - Έντονες αντιδράσεις από όλους τους επιστημονικούς φορείς

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Βλασταράκος, ευελπιστεί σε μία κουβέντα de profundis με τον υπουργό για το ζήτημα καθώς και σε μία πιο ήπια προσέγγιση αναφορικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τον ιατρικό κλάδο, καθώς το προσχέδιο, έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια και προβληματισμό όχι μόνο στους κόλπους των γιατρών, αλλά και των επιστημονικών φορέων γενικότερα.

Μάλιστα ο κ. Βλασταράκος, έχει πει ευθέως ότι οι ρυθμίσεις του προσχεδίου, καλλιεργούν την μαύρη εργασία, εντείνουν την ανεργία, χτυπούν βάναυσα τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξωπραγματικές και δεν ανοίγουν κανένα φως στο θέμα κοινωνική ασφάλιση και φορολόγηση.

Εξάλλου, την έντονη διαφωνία τους με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, διατύπωσαν οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων στη συνάντηση της Δευτέρας στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, στην οποία συμμετείχε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Στην κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφασίστηκε ομόφωνα να απορριφθεί με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Επιπλέον, οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν έγινε η οφειλόμενη στοιχειώδης προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς. Οι επιστημονικοί φορείς αποφάσισαν κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις.

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ το προεδρείο του Π.Ι.Σ. θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας προς το τέλος της επόμενης εβδομάδος.

Από την πλευρά τους οι Οδοντίατροι, εκτιμούν και οι ίδιοι, ότι το προσχέδιο, οδηγεί στην εξόντωση των επαγγελματιών επιστημόνων οι οποίοι μετατρέπονται σε είλωτες του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος υποχρεούμενοι να καταβάλουν εξωπραγματικές εισφορές και φόρους που φτάνουν και στο 65% του καθαρού εισοδήματός τους.

Αντί να αντιμετωπίζονται βασικές αιτίες της παθογένειας του ασφαλιστικού όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι αναντιστοιχίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων και βεβαίως τα μείζονα θέματα της ανεργίας και της υπογεννητικότητας, εφαρμόζεται η συνήθης φορομπηχτική λογική και όποιος αντέξει. Χωρίς μία μελέτη, χωρίς σχέδιο, τονίζει η ΟΣΑ.

Για τους Οδοντιάτρους της Αττικής δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης αλλά μόνο αίτημα άμεσης απόσυρσης του σχεδίου αυτού.

Οι Οδοντίατροι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΔΣΑ και πορεία στο υπουργείο εργασίας, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 12.