ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλου για τον υγειονομικό χάρτη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό για την πορεία του Υγειονομικού Χάρτη, κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλου για τον υγειονομικό χάρτη

Ο βουλευτής χαρακτηρίζει δεδομένη την αξία του Υγειονομικού Χάρτη, καθώς αποτελεί βάση δεδομένων για οποιονδήποτε στρατηγικό σχεδιασμό της οργάνωσης και της ανάπτυξης των υπηρεσιών Υγείας στη χώρα.

Όπως είπε, καταγράφει στατιστικά στοιχεία, επιδημιολογικούς δείκτες, κάνει καταγραφή της διακίνησης των ασθενών, μελέτη της οργάνωσης και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα να μην υπάρχει υγειονομικός χάρτης 33 χρόνια μετά την ψήφιση του ιδρυτικού του νόμου, επισημαίνοντας ότι η αξιοποίησή του θα αποτελέσει το εργαλείο της μεταρρύθμισης που θέλει η κυβέρνηση να κάνει στην Υγεία.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι το έργο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και χρηματοδοτήθηκε εκ νέου το 2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ.

Ανατέθηκε εξ ημισείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με προϋπολογισμό που υπερέβη τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος εταιρειών και ανεξάρτητων ερευνητών, διδακτικό προσωπικό και στελέχη της ΕΣΔΥ έχουν εργαστεί κατά την περίοδο 2010-2013 για ένα έργο, το οποίο σήμερα και κατά την τελευταία διετία στερείται οποιασδήποτε επικαιροποίησης.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Ξανθός: Καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία το 2016

Ξανθός καλεί ΟΕΝΓΕ σε διάλογο για το εργασιακό - Άραγε θα μπορέσει να φρενάρει την μετανάστευση των γιατρών;