ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ασφαλιστικό δεν θα περάσει: Κλειστή η χώρα σήμερα στην 24ωρη γενική απεργία

Από τα φαρμακεία, τους γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς, μέχρι τα βενζινάδικα και το Μέγαρο Μουσικής, η ελληνική κοινωνία και όλοι οι εργαζόμενοι δίνουν σήμερα δυναμικό και μαχητικό παρών στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατά του ασφαλιστικού.

Το ασφαλιστικό δεν θα περάσει: Κλειστή η χώρα σήμερα στην 24ωρη γενική απεργία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ένα προσχέδιο το οποίο έχει υπαγορευθεί από τους δανειστές καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βάζει φωτιά στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης και χτυπά αδιακρίτως τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι γιατροί και οι υγειονομικοί, το προσχέδιο για το ασφαλιστικό δημιουργεί ασφυκτικό περιβάλλον στην υγεία, χτυπά πολύ έντονα τους νέους γιατρούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανοίγει την πόρτα στην μετανάστευση και στην μαύρη εργασία και, εν κατακλείδι, μετατρέπει την Ελλάδα σε τόπο συνταξιούχων.

Και φυσικά με την λογική αυτή συντάσσονται όλοι οι υγειονομικοί κλάδοι, όπως οι φαρμακοποιοί (σήμερα θα είναι ανοιχτά μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία), οι οδοντίατροι, τα διαγνωστικά, οι φυσικοθεραπευτές και πλήθος ακόμη εργαζομένων.

Οι γιατροί από την πλευρά τους αλλά και οι επιστημονικοί φορείς ζητούν την ανεξαρτησία του ΤΣΑΥ και την χρηματοδότησή του, ενώ αποφάσισαν να σταματήσουν τον διάλογο με τα στελέχη της κυβέρνησης και τον υπουργό Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλο, εκτιμώντας ότι αυτός είναι προσχηματικός και ουσιαστικά δεν οδηγεί σε βελτιώσεις.

Όπως δηλώνει στο onMed ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ζητάμε από την κυβέρνηση μία αναλογιστική μελέτη και συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία που θα αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, τα στοιχεία δηλαδή εκείνα που δίνει στους δανειστές. Μόνο έτσι θα επανέλθουμε και πάλι στον διάλογο.

Πρόκειται για μία μεγάλη απόφαση από πλευράς φορέων πάντως η απόφαση για πάγωμα του διαλόγου, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς την ολοκλήρωση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να γίνει η αξιολόγηση και χωρίς αξιολόγηση δεν μπορεί να ανοίξει η πόρτα της ρευστότητας και άρα της ανάπτυξης. Τα πάντα ουσιαστικά θα κριθούν από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως αναφέρουν οι υγειονομικοί και το ΠΑΜΕ –οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο ΤΣΑΥ– είναι φανερό ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Δηλαδή η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος να απαλλαγούν απ' την ευθύνη και τη δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση, να μεταφερθεί στις πλάτες του κάθε ασφαλισμένου. Η ανταποδοτικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη, σε τελευταία ανάλυση, με την αυτοχρηματοδότηση των ταμείων απ' τους εργαζόμενους που με τις αναλογιστικές μελέτες, μεταφράζεται σε συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και σε συνεχείς αυξήσεις των εισφορών για να «βγαίνει» το ταμείο.

Γ'΄αυτό τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν:

- Νέες σημαντικές περικοπές στις συντάξεις για όλους.
- Κάθε χρόνος ανεργίας ή ελαττωμένου εισοδήματος μεταφράζεται σε ακόμα μικρότερη τελική σύνταξη.
- Επιβάλλει νέες εξωπραγματικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να φθάσουν και στο διπλασιασμό τους.
- Ολοκληρώνεται η εγκληματική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ μετά το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και το κούρεμα του PSI.

Υγειονομικοί και ΠΑΜΕ απαιτούν:

- Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
- Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, άμεση επαναφορά των απωλειών στις συντάξεις και αυξήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
- Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων μας.
- Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμη:

Ασφαλιστικό: Γιατροί & επιστημονικοί φορείς αποσύρονται από τον διάλογο - Θέλουμε τα στοιχεία που δίνουν στους δανειστές

Φυσικοθεραπευτές για το Ασφαλιστικό: Αρρωστημένες προτάσεις καταστρέφουν την χώρα & τον ελεύθερο επαγγελματία

Και οι οδοντίατροι απεργούν την Πέμπτη - Το κράτος «κλέβει» το 65% των καθαρών εσόδων του κλάδου