ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΠΟΕΔΗΝ προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις - Το ΕΣΥ στα όρια της λειτουργίας του

Με «σημαία» την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του συστήματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις, ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Η ΠΟΕΔΗΝ προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις - Το ΕΣΥ στα όρια της λειτουργίας του

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση» του ΕΣΥ, το οποίο όπως αναφέρει «βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας», ενώ «οι πολίτες καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη, με έμμεσα ή άμεσα χαράτσια, για την αγορά των υπηρεσιών».

Να θυμίσουμε ότι τον συγκεκριμένο όρο, «οριακό σημείο λειτουργίας του ΕΣ» έχει χρησιμοποιήσει και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, θέλοντας να περιγράψει την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκετται το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα», αφού «οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δισ. ευρώ, και «ταυτόχρονα εφέτος επιβαρύνονται με το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που πέρυσι χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι μία στις τρεις είναι κενές οι οργανικές θέσεις, με το σύνολο να αγγίζει τις 30.000, οι αποχωρήσεις των υγειονομικών τα έξι τελευταία έτη φτάνουν τις 20.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει «μία νοσηλεύτρια τη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών».

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ περιλαμβάνει συγκεντρώσεις 12.00-3.00 μ.μ., την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, Πανελλαδική Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων, την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου και την επομένη παναττική στάση εργασίας 11.00 π.μ.-3.00 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, για να τεθούν, όπως αναφέρει, «τα ζητήματα του μισθολογίου, της απόσυρσης του νομοσχεδίου που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση και την ένταξη στα ΒΑΕ».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Σε δραματικά χαμηλά επίπεδα ο προϋπολογισμός για τους ανασφάλιστους

Έκρηξη ΠΟΕΔΗΝ για το ΕΣΥ: Το σύστημα δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο και λείπουν 20.000 εργαζόμενοι