ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εκατοντάδες ανασφάλιστοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ με συμβάσεις του ΟΑΕΔ

Συνάντηση με την Διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία Αττικής.

Εκατοντάδες ανασφάλιστοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ με συμβάσεις του ΟΑΕΔ

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν εκ βαθέων, οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σήμερα ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, ακόμη και σε απογευματινές βάρδιες και Σάββατα. Είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις στα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι καλύπτουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Όπως αναφέρει σχετικά η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, «παρ’ ότι έχουμε ξεπεράσει το ήμισυ του προγράμματος, υπάρχουν συνάδελφοι που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί (π.χ. Ιπποκράτειο) ή έχουν πάρει αμοιβή μικρότερη από το καθορισμένο (π.χ. Μεταξά)».

Την ίδια στιγμή, «εκατοντάδες εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα εργάζονται χωρίς ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ! Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση με επικίνδυνες προεκτάσεις, αφού εργαζόμαστε σε ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον για την υγεία μας. Είναι τραγελαφικό να εργαζόμαστε στις δομές της Υγείας ανασφάλιστοι! Απαιτούμε άμεσα την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς», αναφέρει η Επιτροπή.

Σε πολλά νοσοκομεία «καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας -υποχρεώνουν συναδέλφους μας να εργάζονται σε απογευματινές βάρδιες και Σάββατα και προσπαθούν να το επιβάλουν με αυταρχικό τρόπο. Παρά τη δέσμευση του υπ. Υγείας στην συνάντησή μας την 17η Φλεβάρη ότι θα απαιτήσει από όλα τα νοσοκομεία να σταματήσουν την αυθαίρετη αλλαγή του ωραρίου και της πενθήμερης εργασίας, το πρόβλημα παραμένει. Σε κάποιο νοσοκομείο χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιο παρουσιολόγιο, προκειμέινου να προσθέσουν και το Σάββατο σε αυτό», τονίζει με έμφααη η Επιτροπή, στέλνοντας μήνυμα για την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει.